Bariatrie en chirurgische ingrepen bij obesitas

Er zijn verschillende vormen van chirurgisch ingrepen die kunnen bijdragen aan langdurig gewichtsverlies. Deze ingrepen worden verricht door erkende ziekenhuizen en behandelklinieken. Met een dergelijke ingreep, begin je aan een intensief traject om toe te werken naar gewichtsverlies. Ook bij een chirurgische ingreep moeten er aanpassingen plaatsvinden in de voedingsgewoonten en het bewegingspatroon. Voor een chirugische ingreep moet je een doorverwijzing hebben van je huisarts en een BMI van tenminste 40, of een BMI van 35-39,9 die gepaard gaat met comorbiditeit (ziekten verband houdend met het overgewicht of de obesitas). De drie meest voorkomende chirurgische ingrepen aan het maag-darm-stelsel zijn de gatric bypass, de gastric sleeve en de gastric band (maagband).

Gastric bypass

Bij de gastric bypass wordt de maag operatief verkleind en een gedeelte van het spijsverteringskanaal omgeleid. De voeding komt als het ware alleen nog in het bovenste gedeelte van de maag terecht. Dit deel van de maag wordt verbonden met de darm. Niet met het eerste gedeelte van de darm, maar met een stuk van de darm dat iets verderop ligt waardoor de voedselopname korter plaatsvindt en vermindert. De naam ‘bypass’ komt dan ook van de omleiding van voedingsstoffen die door deze ingreep plaatsvindt. Deze operatie is de meest ingrijpende en definitief. Als gevolg van de maagverkleining kan de patiënt minder eten, en dit in combinatie met de verminderde voedselopname als gevolg van de verkorting van de dunne darm, zorgt voor sneller gewichtsverlies. Dit gewichtsverlies is alleen blijvend als er ook een verandering van leefstijl plaatsvindt. Na de ingreep is dagelijkse inname van extra vitaminen bovendien noodzakelijk in verband met de verminderde inname en opname van voedingsstoffen. De gastric bypass is een ingrijpende definitieve ingreep en wordt meestal slechts uitgevoerd bij mensen met een BMI >45 en bij mensen die en/of diabetes hebben.

Gastric sleeve

Bij de gastric sleeve wordt in de lengterichting een groot deel van de maag verwijderd. Hierdoor blijft er nog slechts een smalle buis over, waar voedingsstoffen door passeren. De maaginhoud kan hiermee wel tienmaal zo klein worden waardoor veel sneller een vol gevoel ontstaat. De rest van het spijsverteringskanaal blijft intact. De gastric sleeve is een ingreep met relatief weinig risico en wordt soms ook gedaan als voorbereiding op de gastric bypass. Het gewichtsverlies treedt meestal in de eerste zes tot negen maanden op. Deze ingreep is met name interessant voor mensen met een BMI > 40, maar kan ook uitkomst bieden voor heel zware patiënten die hiermee al gewicht kunnen verliezen voorafgaand aan een gastric bypass.

Gastric band (maagband)

Een andere chirurgische ingreep die kan bijdragen aan gewichtsverlies is het plaatsen van een maagband (gastric band). Dit is een siliconenbandje dat net onder de slokdarm rond de maag wordt geplaatst. Dit bandje wordt tijdens een kijkoperatie door de chirurg geplaatst. Na de operatie is het nog mogelijk om de doorsnede van de band aan te passen. Zo kan de band verder vernauwd worden waardoor nog sneller een vol gevoel ontstaat en het voedsel langzamer wegloopt. Vernauwing van de band ontstaat door het inspuiten van een zoutwateroplossing via een injectiepoort die aangebracht is onder de huid. Welke operatie geschikt is, is sterk afhankelijk van allerlei factoren: je BMI, andere gewichtsgerelateerde aandoeningen (co-morbiditeit), ziektegeschiedenis, ontstaan en ontwikkeling van het overgewicht en de obesitas, leeftijd etc. Samen met de arts zal moeten worden onderzocht of je geschikt bent om voor een behandeling in aanmerking te komen. Als dit het geval is, zal er samen met de arts een behandelplan moeten worden gemaakt dat ook gericht is op het behoud van het gewichtsverlies op lange termijn. Je moet er rekening meehouden dat alle ingrepen in ieder geval ook een verandering van leefstijl vereisen.