Scroll Top

Diëtiek gaat over meer dan alleen voeding

In gesprek met diëtist Eline Meijer

Ik ging laatst voor het eerst naar een diëtist en verwachtte eigenlijk dat mijn eetpatroon zou worden doorgelicht en uitgelicht, om vervolgens een heel nieuw eetschema te ontvangen. Dat beeld bleek totaal niet te kloppen. Het leek eerder op een soort therapie. Volgens Eline Meijer van Diëtistenhuis gaat het bij diëtisten ook al lang niet meer alleen over voeding, maar om het totaalplaatje.

Klopt het dat diëtiek wat weg heeft van therapie?

“Het verschilt een beetje per diëtist, want zij hebben natuurlijk allemaal een eigen werkwijze. Je werkt meer op een coachende manier, door iemand te helpen met het aanpassen van het
eet- en leefpatroon. Daar komt het eigenlijk op neer.”

En hoe ga jij te werk?

“Ik kijk altijd eerst hoe iemand eet en hoe iemand leeft. Daarbij kijk ik naar wat haalbaar, praktisch en reëel is. En aan de hand van waar mijn cliënt dan als eerste op wil focussen gaan we van start. Maar dat hoeft niet alleen op het gebied van voeding te zijn. Dat kan ook op het gebied zijn van beweging, slaap, stress of gedrag.”

“ik wil eigenlijk laten zien dat je gewoon nog alles mag en toch aan het afvallen bent”

 

Iemand komt altijd met een hulpvraag naar jou toe. Jij probeert te achterhalen wat er achter die hulpvraag zit?

“Ja klopt. Vaak is de hulpvraag: ik wil afvallen, want ik heb overgewicht. Maar hoe ga je daar komen? Ik stel vaak per keer een paar doelen op, echt kleine doelen die makkelijk haalbaar zijn, waardoor het ook te overzien is. Hierdoor blijft het werken aan de gezondste versie van jezelf leuk. Veel mensen hebben misschien wel het vooroordeel van ‘ik ga naar de diëtist en dan mag ik zo meteen niks meer’, maar ik wil eigenlijk laten zien dat je gewoon nog alles mag en toch gewicht kunt verliezen, zonder dat je het idee hebt dat je daarvoor iets moet laten.”

Hoe ga je meestal te werk als iemand binnenkomt met de vraag: “Ik wil graag afvallen, want ik heb overgewicht”?

“Ik bespreek eerst alle factoren. Wat doe je aan beweging? Hoe zit je met je slaap? Hoe zit je met je stress? Slik je medicatie en/ of supplementen? Wat heb je allemaal al geprobeerd en wat werkte wel en wat werkte niet? En daarna ga ik altijd naar de voeding en vraag ik of ze zelf een idee hebben over wat ze aan zouden kunnen passen of waar ze zich op willen focussen. Ik heb bijvoorbeeld ook cliënten die aangeven dat zij heel hoog in hun stress zitten en slecht slapen. Daarbij is de kans groot dat je ongezonde keuzes gaat maken overdag.”

“In dat geval begin ik daar. Dan stellen we niet eens een doel op qua voeding, maar eerder: ‘ik wil drie keer per week voor half 11 in bed liggen’. Of ‘ik wil minimaal 1 keer per week een uurtje voor mezelf, gewoon even een boek lezen of iets waar ik ontspanning uit haal’. En op die manier probeer je dat langzaam in je leefpatroon te implementeren. Als dat gedrag onder de knie is, dan kunnen we gaan kijken wat we aan de voeding kunnen doen. Ook hier houd ik de doelen klein: eerst maar eens regelmatiger eten of de focus leggen op een gezonde, warme maaltijd, of überhaupt beginnen met ontbijten. Gewoon dat soort kleine doelen.”

De woorden diëtist en diëten lijken heel erg op elkaar, maar die twee dingen hebben eigenlijk niks met elkaar te maken. Sterker nog, de wetenschap is het er wel over eens dat diëten vaak juist averechts werkt, omdat de verloren kilo’s er na afloop snel weer bijkomen. Hoe ga jij om met cliënten die bij jou komen met het idee dat ze snel af willen vallen door minder te eten?

De woorden diëtist en diëten lijken heel erg op elkaar, maar die twee dingen hebben eigenlijk niks met elkaar te maken. Sterker nog, de wetenschap is het er wel over eens dat diëten vaak juist averechts werkt, omdat de verloren kilo’s er na afloop snel weer bijkomen.

“Dat is inderdaad lastig, maar vaak zie ik mensen die al van alles hebben geprobeerd. Ze willen dan niet meer snel afvallen, omdat ze dat al duizend keer hebben gedaan. En dat werkte dan voor drie weken, en daarna komen ze weer aan doordat ze weer terugvallen in hun oude gedrag, of ze zijn het diëten zat. Clienten die bij mij komen, willen gaan voor een duurzame leefstijl verandering.” “Ik geef ook echt bij ieder consult aan: ik werk met kleine stapjes, dus we gaan het ook met kleine stapjes doen, anders ga je het niet volhouden. Het moet gewoon langzaam om ook op de lange termijn resultaat te zien. Als die werkwijze niet bij je past, dan ben ik niet de juiste diëtist voor jou.”

“Het is heel belangrijk dat je meer energie krijgt en je fitter voelt en dat heeft dus niks met het getal op de weegschaal te maken.”

 

Heb je die notie dat diëten niet effectief is ook meegekregen vanuit je opleiding?

“In grote lijnen wel. We hebben natuurlijk even snel de grootste diëten die er zijn doorgenomen. Vaak zie je dat koolhydraat beperkende diëten op de korte termijn absoluut werken. Ook bij diabetes is het echt wel van meerwaarde op koolhydraatbeperkt te eten. Maar om gewoon gezond te kunnen afvallen, is een gezonde leefstijl aannemen belangrijk, dus zorgen dat je én je koolhydraten én je vetten én je eiwitten binnenkrijgt.”

Heb je het idee dat mensen niet meer naar een diëtist gaan omdat ze lezen dat diëten niet efectief is? Of weten mensen juist wel waarvoor je naar een diëtist kunt gaan?

“Ik denk zeker dat er nog heel veel mensen zijn die denken dat je alleen naar de diëtist gaat als je moet afvallen. En ik denk ook dat heel veel mensen denken dat ze niks meer mogen als ze naar de diëtist gaan: ‘dan mag ik niks meer eten en dan moet ik bewegen’. Maar tegenwoordig hebben de meeste diëtisten die afstuderen een hele andere kijk op voeding en leefstijl dan vroeger. Dus kloppen die vooroordelen meestal niet.”

Er gaat in de media ook meer aandacht uit naar de verschillende factoren die overgewicht veroorzaken, zoals de sociale omgeving, iemands geestelijke gezondheid, et cetera? Is dat bij diëtisten ook zo?

“Ja, zeker. Het is niet meer alleen voeding. Tijdens een consult wordt het totaalplaatje meegenomen. Kijk, op een gegeven moment houdt het natuurlijk op. Stel dat iemand echt iets dwarszit, dan is het misschien slim om een cliënt naar een psycholoog door te verwijzen. Als diëtist kunnen we daarin niet alles, het is daarin ook belangrijk om holistisch te werken en het contact met andere paramedici op te zoeken.”
“Wat ik adviseer en nog wil meegeven, en waar ik ook steeds meer van terugkom, is dat het dus niet meer alleen gaat om het gewicht bij afvallen. Veel mensen zijn nog steeds erg gefocust op het gewicht, en vooral
het getal op de weegschaal. Dat gewicht is niet het belangrijkste. Helemaal niet als je bijvoorbeeld begint met bewegen of steeds meer krachttraining gaat doen, waardoor je dus meer spieren ontwikkelt. Het is gewoon niet meer zo relevant. Het is heel belangrijk om je te focussen op meer energie krijgen en je fitter voelen. Dat heeft dus niks met het getal op de weegschaal te maken.”
“Je kan wel officieel overgewicht hebben, maar je moet ook naar je lichaam luisteren en kijken of je goed in je vel zit. Hoe belangrijk is dat getal voor je en moet dat wel het belangrijkste zijn? Eigenlijk moet je het gewoon omdraaien en zeggen: ik ga gewoon net zolang door totdat ik goed in mijn lichaam zit, totdat ik gewoon meer energie heb en meer conditie heb.”