Onderzoekers binnen de Interne Geneeskunde van de Universiteit Maastricht doen onderzoek naar de invloed van versuikerde eiwitten op het krijgen van type 2 suikerziekte.
Het aantal personen met type 2 suikerziekte neemt enorm toe en deze trend zal zich de komende jaren alleen maar voortzetten. Ons eetpatroon is de afgelopen decennia enorm veranderd en ook dit wordt als verklaring gezien voor deze toename. Onze voeding bevat veel versuikerde eiwitten, stoffen die ontstaan tijdens de bereiding van voedsel. Deze versuikerde eiwitten in voeding zorgen onder andere voor een aangename geur en smaak: bijvoorbeeld het krokante korstje van brood dankt zijn kenmerken aan deze versuikerde eiwitten. Er zijn aanwijzingen dat het eten van veel versuikerde eiwitten op de lange termijn het risico op type 2 suikerziekte verhoogt.
Deelnemers aan de studie zullen gedurende 4 weken een eetschema volgen. Het eetschema bevat ofwel voeding met weinig versuikerde eiwitten, ofwel voeding met veel versuikerde eiwitten. Beide schema’s bevatten normale voeding en je weet van te voren niet in welke groep je bent ingedeeld. Tijdens het volgen van dit eetschema proberen de onderzoekers de deelnemers in gewicht gelijk te houden. Voor- en na het volgen van het eetschema zullen er twee meetdagen plaatsvinden, waarbij de onderzoekers nagaan hoe de grote- en kleine bloedvaten werken, en wat de werking van het hormoon insuline is.
Je kunt deelnemen als je voldoet aan deze criteria:
– Leeftijd 18 jaar en ouder
– Body Mass Index (BMI) hoger dan 25 kg/m2
– Niet vegetarisch zijn
– Geen medicatie gebruiken voor de verlaging van cholesterol óf de bloeddruk
– Niet roken (of meer dan een jaar gestopt zijn)
Wat is de vergoeding voor jouw deelname?
Bij volledige deelname ontvang je 275 euro. Reiskosten worden vergoed. Deelnemers die ver van Maastricht wonen kunnen een hotelovernachting verzorgd krijgen (aanvang meetdag is 08:00 uur). Ook krijgt je via de Albert Heijn het grootste gedeelte van jouw boodschappen vergoed.
Vraag bij interesse vrijblijvend meer informatie op via het onderstaande e-mailadres. Je kunt ook een kijkje nemen op de officiële studiewebsite: www.deAGEing-studie.nl. Vooraf aan de deelname zullen de onderzoekers een telefonische vragenlijst met je aflopen om te kijken of je geschikt bent. In dat geval kun je langskomen bij het MUMC+ (Maastricht) voor een zogenaamd geschiktheidsonderzoek. Dit onderzoek van ongeveer 1,5 uur zal bepalen of je inderdaad mee kunt doen aan de studie.
Contactgegevens:
Arts-onderzoeker: Drs. Armand Linkens
Werkzaam bij: Interne Geneeskunde Universiteit Maastricht
E-mailadres: armand.linkens@maastrichtuniversity.nl
Dit project wordt gesubsidieerd door ZonMw en het diabetesfonds