Scroll Top

“Mensen herkennen mij niet meer en vragen of ik ziek ben”

Een maagverkleining als laatste redmiddel

Van 144 kilo naar 71 kilo in vijftien maanden tijd. Ik ben letterlijk gehalveerd en een heel persoon afgevallen. Mensen herkennen mij niet meer en vragen of ik misschien ziek ben? Of het wel de bedoeling is dat ik zoveel ben afgevallen. Dit blijft een vreemde situatie.

Je bent continu in strijd met de kilo’s, maar de strijd speelt zich vooral af in je hoofd. Eeuwig en altijd die gedachten over eten. Waarom doe ik het dan toch? Waarom kunnen al die mensen die te zwaar zijn niet zomaar stoppen met eten? Je hoort het mensen bijna denken als je bijvoorbeeld iets eet op het station: ‘Ze ziet toch zeker zelf ook wel dat ze te zwaar is, waarom eet ze dan een kaascroissantje?’

Nou mensen, dat komt omdat ik eigenlijk enorm veel zin heb in een frietje speciaal, maar dit niet neem omdat ik mij dan enorm bekeken voel. Dus voor mijn doen ben ik al goed bezig met mijn croissantje met kaas. Sommige mensen met overgewicht zeggen: ik ben gelukkig zo en heb er geen last van. Maar ik denk dat ze stuk voor stuk wat minder zwaar zouden willen zijn. Afvallen op eigen kracht is enorm moeilijk, dat weet iedereen. Ik las laatst dat tachtig procent van de mensen die afvalt, binnen een jaar weer aankomt en vaak meer wegen dan daarvoor.

“Sommige mensen vinden het kiezen voor de makkelijke weg”

Ik heb het geluk gehad dat ik in september 2016 een gastric bypass heb mogen ondergaan, met een succesvol resultaat. Sommige mensen vinden het kiezen voor de makkelijke weg, anderen vinden het een hele prestatie. Ik denk dat het vooral dat een hulpmiddel is om te komen waar je wilt komen.  Er daarbij een radicale verandering nodig in je eet- en leefpatroon. Langzaam maar zeker ben ik afgevallen tot wat ik nu weeg en ik kan nog steeds normaal eten, alleen in kleinere porties.

Over een maand ontvang ik de kroon op mijn werk: een buikwandcorrectie. Wat zal ik trots zijn wanneer deze is geslaagd en ik eindelijk ben waar ik wil zijn. Ik ben nu 31 jaar en heb mijn leven weer terug, zit vol levenslust en heb energie voor tien. Het is eindelijk mogelijk om weer volop te genieten van mijn kinderen en van mijn eigen bedrijf.