Kleding tips dames

  1. Kleuren, snit, strepen, patronen

Kleuren, de snit, strepen en patronen kunnen zowel de aandacht vestigen op je figuur of er juist voor zorgen dat de aandacht verlegd wordt naar andere delen van het lichaam zoals je gezicht, nek of armen.

Donkere kleuren camoufleren of verhullen, terwijl lichte kleuren uitlichten en de aandacht vestigen op (een onderdeel van) je figuur. Als je dus een mooie taille hebt kun je ervoor kiezen deze te accentueren door een lichtere kleur riem (op bijvoorbeeld een donker jurkje, of een donkere broek met donker shirt). Als je juist een peervormig figuur hebt kan het verstandig zijn te kiezen voor een donkere broek of rok, met juist een lichte top.

Let op met het gebruik van patronen: grotere patronen zorgen ervoor dat je er forser uitziet. Kleinere patronen kunnen je er juist kleiner uit laten zien.

Vermijd horizontale strepen, tenzij je een peervorming figuur hebt en dus een smal bovenlichaam en juist de buste groter wilt laten lijken. Ander kun je beter voor diagonale of verticale strepen kiezen. Zorg er wel altijd voor dat de kleding niet te strak zit en de strepen niet gaan trekken.

Let er ook op dat je kleuren kiest die bij je passen. Vraag advies bij een styliste of zoek eens op internet of je een winter-, herfst-, zomer- of lentetype bent. Dan vindt je daar een bijpassend kleurenpallet bij dat je kunt gebruiken bij de aankoop van je kleding. 

  1. Draag passend ondergoed

Goed zittend en passend ondergoed dat ondersteuning biedt is essentieel. Kies een bh die past. Het zorgt ervoor dat je figuur goed naar voren komt en doet je ook jonger lijken. Bovendien voorkomt het dat je rugpijn krijgt. Vraag advies in een lingeriewinkel als je je maat niet kent. Zij zien dagelijks mensen met een dergelijke vraag en zullen bereid zijn je van goed advies te voorzien. Ook een slip met lagere pijpjes en een hoge taille geeft bijvoorbeeld meer ondersteuning en kleed meer af. Let er ook op dat het ondergoed niet te klein is maar in de juiste maat zodat het minder aftekent onder je kleding.

  1. Kleding voor peervormige vrouwen

Heb je een peervormige bouw, brede heupen, billen en benen, dan is het aan te raden om passende blouses, shirts en broeken te kiezen waarbij de snit aansluit bij de lichaamsvorm. Kies geen wijde of uiteenlopende pijpen of broeken met een brede beenwijdte dat accentueert juist de heupen en benen. Beter is de keuze voor een passende broek of jeans, met rechte of smalle pijpen in een donkere kleur. Vermijd leggings, tenzij je deze combineert met een lang shirt of een jurkje.

Probeer vormloze kleding te vermijden, zoals jurken en rokken die in één maat voorkomen (one-size-fits-all). Kies liever voor een getailleerde jurk. A-lijn rokken zijn perfect, terwijl kokerrokken beter kunnen worden vermeden.

  1. Kleding voor appelvormige vrouwen

Vrouwen die juist een voller bovenlichaam hebben kunnen het beste kiezen voor t-shirts en jurken met een pasvorm dan een shirts of jurken zonder pasvorm. Zorg ervoor dat ze ansluiten bij de natuurlijke lijn van middel en schouders. Vermijd hempjes of shirts met spaghettibandjes of halter tops. Zorg ervoor dat de bandjes van je bh bedekt zijn en dat de schouderbanden breder zijn. Kies voor langere vesten en jasjes. Heb je behoefte om je armen te laten zien kies dan bijvoorbeeld voor een driekwartsmouw.

Je kunt prima skinny jeans of leggings dragen, maar combineer deze dan met een top die langer is, zoals een tuniek. Een iets ruimer vallende top is geen probleem zo lang je broek of rok een goede pasvorm heeft en in ieder geval niet te wijd is.

Als je een top draagt met knopen zorg er dan voor dat de stof niet trekt rondom de knopen. Kies dan liever een ruimere maat, met een nauwer fittende broek, legging of rok.

  1. Accessoires

Accessoires zijn een goede manier om uitdrukking te geven aan je persoonlijkheid en stijl, maar ook om je garderobe uit te breiden en meer passend te maken voor verschillende omstandigheden of gelegenheden.

Ben je zwaarder kies dan voor sieraden die iets grover zijn, maar let erop dat ze niet te groot en grof zijn want daarmee accentueer je juist weer je gewicht. Een combinatie van 2 of 3 armbanden kan de pols juist smaller doen lijken. Draag je oorbellen? Kies dan voor langere oorbellen die de lengte van de nek accentueren. Kies niet zulke lange oorbellen dat ze bijna de schouder raken want dan accentueer je juist dat de nek korter is.

Koop je een tas, kies dan voor een tas die niet te klein is maar juist voor een tas die in proportie is met je lichaamsbouw. Een tas van een stevig materiaal oogt minder slonzig dan een tas van zacht en vormloos materiaal. Dit kan een aanrader zijn als je met een appelvorm bijvoorbeeld een ruime top draagt.

Lange laarzen, gecombineeerd met bijvoorbeeld een rok, kunnen de benen slanker doen lijken. Ga op zoek naar een extra wijde schacht, maar laat je niet onnodig lang ontmoedigen als je geen mooie laars vindt. Accepteer dat je zwaardere benen en enkels hebt en kies voor een mooi sleehak. Vermijd smal en delicaat schoeisel want dat accentueert juist je brede enkel, voet en/of onderbeen.