Kleding tips voor kids

Leuke kleding en accessoires helpen niet alleen om je er goed uit te laten zien, maar het kan ook bijdragen aan je zelfvertrouwen en ervoor zorgen dat je beter aansluit bij klasgenootjes.

Maar hoe ga je te werk?

  1. Oversized broeken en shirts tonen vaak slonzig, probeer broeken en shirts te kopen die passend zijn. Een bootcut of rechte broekspijpen zijn een goede keuze.
  1. Laat kinderen zelf de stijl en kleuren kiezen die het leuk vindt, maar probeer wel op te letten dat er geen te korte tops worden gekozen of kleding waarbij het overgewicht te veel wordt benadrukt. Een kind kan prima strakke kleding dragen, zoals klasgenoten doen, maar zorg bijvoorbeeld voor gelaagde kleding. Een ruimer vallende blouse of vest over een nauwsluitende top. Zo kan dezelfde kleding worden gedragen als klasgenootjes, maar wel op een flatterende manier.
  1. Kinderen met overgewicht lijken vaak wat volwassener dan leeftijdsgenootjes. Besteed aandacht aan accessoires, kapsels, schoenen etc. en zorg ervoor dat deze in overeenstemming zijn met de leeftijd.
  1. Juist accessoires, die niet gebonden zijn aan gewicht, kunnen ertoe bijdragen dat kinderen zich hetzelfde als hun leeftijdsgenootjes voelen. Denk daarbij aan schoenen, sieraden als polsbandjes, armbandjes, kettingen en oorbellen, schoenen, rugzakken, handtassen, petjes, handschoenen, riemen, hoesjes voor mobiele telefoons etc.
  1. Probeer ervoor te zorgen dat de kleding gestreken is, zonder strepen of kreukels. Let er ook op dat schoenen er netjes uitzien. Dit voorkomt dat kinderen met overgewicht, die aangewezen zijn op grote maten en soms ook ruimer vallende kleding, er slonzig uit komen te zien.
  1. Als kleding te ruim valt kun je overwegen om de kleding op maat te laten maken door een kleermaker. Zorg ervoor dat de kleding bij de dikste lichaamsdelen, bijvoorbeeld de buik, goed valt en laat de rest, zoals de breedte van de broekspijpen, verstellen.

Kleding kopen

Kleding kopen voor kinderen met overgewicht en obesitas is ongelooflijk lastig. Met het toenemen van overgewicht en obesitas bij kinderen verschijnt er langzaamaan enige kleding in grotere maten. Toch zijn deze maten voor sommige kinderen nog niet ruim genoeg. Wat kun je dan doen?

  1. Check the web

Er zijn websites die kleding verkopen voor kinderen met een maatje meer. Nederlandse websites zijn schaars, zeker als het gaat om kleding die meer afwijkt van de gemiddelde maat.

Websites uit Amerika (US) en ook steeds meer uit Engeland (UK) kunnen uitkomst bieden.

  1. Kleding laten vermaken

Laat kleding vermaken door een kleermaker. Koop kleding die op het dikste lichaamsdeel goed valt en laat de rest vermaken. Je kunt zelfs de broekspijpen zo laten vermaken dat er extra stof wordt omgenaaid zodat je bij groei de broekspijp eenvoudig langer kunt laten maken. Oldnavy.com, kohls.com en gap.com zijn websites die zich al lange tijd op kinderen met overgewicht en obesitas richten.

  1. Ga achter de naaimachine zitten

Veel ouders en kinderen zullen niet zitten wachten op deze tip. Maar je kunt als ouder, kind, maar vooral ook gezamenlijk, ongelooflijk veel plezier beleven aan het ontwerpen en maken van kleding. Er zijn kinderen met overgewicht die op de leeftijd van 10 jaar hun eigen label hebben opgezet. Juist, als jouw kind interesse heeft voor mode, of als je dit als ouder zelf hebt, kan het ontwerpen en maken van kleding uitgroeien tot een heel leuke hobby. Je kunt op cursus gaan, privéles nemen, of misschien wel iemand in je omgeving vinden die jou wilt leren naaien.