Kostuum of pak

Confectiepakken zijn voor veel mannen met overgewicht en obesitas niet het meest geschikt, tenzij het overgewicht slechts matig is. Dit komt omdat met het toenemen van de borstmaat, ook de rest van het pak groter wordt: het mouwgat, de mouw zelf, de lengte van het colbert, de schouders etc. Met een grotere buikomtrek neemt de schouderbreedte bijvoorbeeld niet of niet evenredig toe.

Het colbert

De juiste schouderbreedte is van belang. De schouders van het colbert moeten net, en eigenlijk niet meer dan 2 cm, over het schouderbot. Het colbert moet niet zo strak om de schouder vallen dat er plooien in de stof trekken.

Omdat het moeilijk is een geschikt confectiepak te vinden voor mannen met overgewicht of obesitas kan aanpassing van het pak aan de eigen maat door een kleermaker, ofwel een pak op maat, wanneer je je dit kunt permitteren, uitkomst bieden.

Er kan het best gekozen worden voor een colbert met een enkele rij knopen (‘single breasted’). Een colbert met dubbele rij knopen (‘double breasted’) zorgt juist voor een breder silhouet. Twee of drie knopen is ideaal. De knopen moeten bij sluiting op de natuurlijke plaats van het middel vallen. Revers moeten niet te smal en niet te breed zijn, probeer een colbert met klassieke revers te vinden (8-10 cm breed). Let er daarbij op dat de revers in proportie blijven met je lichaamsbouw en gezicht.

Knopen en flappen op het colbert mogen iets breed zijn, zo lang ze in proportie blijven met de lichaamsbouw.

Vest

Het dragen van een vest onder een colbert doet slanker lijken. Het verbergt het middel maakt de buik vlakker. Kies wel voor een enkele rij knopen op het vest.

De pantalon

Ideaal, moet de pantalon op de natuurlijke plaats van het middel vallen. Als de pantalon te laag sluit gaat de buik over de broekrand hangen, sluit deze te hoog dan oogt het heel opgesloten. Het is te overwegen om een pantalon met plooien aan te schaffen omdat deze meer ruimte geeft in een zittende houding. Probeer de pantalon ook altijd in zittende houding uit.

Kleuren en patronen

Donkere kleuren, met een wit of lichtblauw overhemd werken het best. Zorg er in ieder geval voor dat de stof geen aandacht trekt naar gebieden waar het overgewicht of de obesitas het meest zichtbaar is.

Als je ervoor kiest om een pak of kostuum aan te schaffen met een patroon, kies dan voor een subtiel patroon bijvoorbeeld een dunne speldstreep in plaats van een krijtstreep. Een ruit, maar dan wel zoals in een Glencheck pak, kan ook heel mooi zijn.

Stof

Kies een ademende, soepelvallende stof. Zwaardere stoffen vallen vaak mooier langs het lichaam en plooien minder snel.

Overhemd

Kies bij de aanschaf van een overhemd niet voor een te brede boord. Een te brede boord accentueert slechts dat je een breder gezicht hebt. Kies liever voor een ‘turn down boord’ met een gemiddelde of net bovengemiddelde breedte. Probeer goed te letten op de pasvorm. Een ‘slimfit’ is vaak geen goede keuze, maar een overhemd met een strakke boord en te wijde pasvorm evenmin. Dit accentueert de lichaamsomvang.

Das

Draag een klassieke, simpele das. Zorg ervoor dat je een knoop gebruikt die simpel is. Een knoop kan het best van middelmatige omvang zijn. Een grote knoop bij een iemand met een forse lichaamsbouw kan al gauw over de top zijn.

De das moet ongeveer zo breed zijn als de breedte van de revers (8-10cm). Vermijd dunne dassen want die doen je dikker lijken.

De riem

Een riem is eigenlijk nutteloos omdat hiermee de pantalon niet op zin plaats blijft en hij langzaam wat zal afzakken richting de schoenen. Bretels zijn een betere optie. Ze zijn vaak bovendien comfortabeler in een zittende houding.