Kleding tips voor mannen 

Iedereen met overgewicht en obesitas zal zich beter voelen in een leuke outfit. Je maakt niet alleen een betere eerste indruk, het zorgt er ook voor dat je jezelf beter voelt waardoor je een positieve houding uitstraalt.

Waar moet je opletten wanneer je kleren koopt, of je kleding (voor de volgende dag) klaarlegt?

 1. Zorg voor de juiste pasvorm

Draag geen kleding die je niet past omdat je het ooit wel paste, of verwacht het binnenkort wel te passen. Te strakke kleding zorgt er juist voor dat de aandacht wordt gevestigd op je overgewicht of obesitas.

 1. Koop geen loszittende kleding

Ook (te) loszittende kleding is geen goed idee. Het zorgt ervoor dat je er slonziger uitziet, juist omdat de kleding niet meer over je natuurlijke bot valt (zoals de schoudernaden over het schouderbot). Een groter middelomtrek zorgt ervoor dat je meer stof nodig hebt. Kies eerder voor een shirt of overhemd dat ‘extra lang’ of ‘tall’ is, dan voor een maat groter. Probeer ook te voorkomen dat je shirts of overhemden draagt die je laat ‘blousen’ over de broekrand.

 1. Kleding die passend is voor ieder deel van het lichaam

De kleding moet passend zijn voor ieder deel van je lichaam. Koop liever een broek die niet strak zit om de kuiten, maar wel een te grote taille heeft. De taille kun je vervolgens laten innemen zodat de pasvorm goed blijft.

 1. Kleed je gepast

Probeer de kleding die je draagt af te stemmen op de gelegenheid waar je naar toegaat. Het is verleidelijk om de hele winter t-shirts te dragen maar het trekt de aandacht juist naar je overgewicht of obesitas toe omdat je meer opvalt op in de omgeving.

 1. Strepen en patronen

Draag verticale strepen en kies voor lichte, onopvallende strepen. Als je strepen draagt moet je extra bedacht zijn op de pasvorm. Te strak zittende kleding met een streep laat je dikker lijken omdat de streep ‘kromtrekt’.

Kies rustige patronen. Drukke patronen trekken de aandacht en accentueren het overgewicht.

 1. Boord

Vermijd ronde boorden. Kies liever voor een v-hals, dit maakt je nek langer en haalt het accent van de nek en kaaklijn af.

 1. Kies voor rechte broekspijpen

Probeer een broek te dragen met rechte broekspijpen, dat wil zeggen broekspijpen die even wijd ogen aan de onderkant als aan de bovenkant. Een broek met smalle pijpen legt de nadruk op de smalle enkels en de in verhouding dikkere taille.

 1. Vermijd extra stof

Hoewel een dikkere stof heel geschikt kan zijn voor kostuums en t-shirts, juist omdat deze dan minder geplooid vallen, is het af te raden om truien en broeken van dikke stof te dragen, en dan met name als deze stof ook gaat ‘bulken’. Een te veel aan stof zorgt voor een slonzige uitstraling en legt het accent op de verkeerde plekken. Kies liever voor passende wollen truien, dan katoenen bulkende sweatshirts.

 1. Vermijd synthetische stoffen

Vermijd synthetische stoffen als je snel zweet en kies liever voor stoffen van natuurlijke materialen. Deze stoffen vallen bovendien van nature vaak mooier.

 1. Vermijd dubbele rijen knopen

Een dubbele rij knopen versterkt de breedte van het silhouet. Een verstandiger keuze is een enkele rij knopen. Iets grotere knopen kan mooi zijn.  Overdrijf dit niet want dan legt het juist weer de nadruk op je lichaamsomvang.

 1. Kies voor langere zomen

Lange zomen wekken de indruk dat je een langer lichaam hebt. Kies dus voor overhemden, colberts en shirts die wat langer zijn. Vermijd bijvoorbeeld een omslag van de broekspijp maar laat deze op maat maken door de kleermaker.

 1. Kleurgebruik

Lichtere kleuren trekken de aandacht, donkere kleuren juist niet. Maak hier gebruik van door bijvoorbeeld een lichte broek te dragen met een donkere trui of een donker shirt.

 1. Draag een riem of bretels

Een broek zakt snel af. Een riem kan uitkomst bieden maar biedt vaak onvoldoende draagkracht om de broek voldoende omhoog te houden. Bretels kunnen dan uitkomst bieden. Bovendien zijn bretels soms comfortabeler in een zittende houding.

 1. Das

Een das kun je altijd dragen, als je meer casual gekleed gaat of bij een pak. De stof en het patroon af te stemmen op de gelegenheid waar je naar toe gaat. Kies voor een gemiddelde knoop en een das van een gemiddelde breedte (8-10 cm). Een te brede knoop en das accentueren juist de bredere nek en het bredere gezicht, terwijl een te smalle knoop en das een soortgelijk effect hebben. Kies dus voor een das en knoop met een gemiddelde breedte, of net iets boven gemiddelde breedte maar overdrijf dit niet.

 1. Hoofddeksels, tassen en andere accessoires

Een hoed kan een heel leuke accessoire zijn voor mannen met overgewicht of obesitas. Het geeft identiteit en kan heel stijlvol zijn, bovendien wordt de aandacht op je hoofd gevestigd. Kies een kleur en vorm die past bij je outfit.

Ook een tas kan je een professionele en mannelijke look geven. Bovendien kun je hiermee, net als met bijvoorbeeld een horloge, ook meer je eigen stijl ontwikkelen. Vermijd te smalle en kleine accessoires maar zorg er ook voor dat ze niet te groot zijn, want dat legt juist de nadruk op je lichaamsbouw. Zorg voor proportionele accessoires.