Shoppen

Ga je shoppen, bereid je dan goed voor. Winkelen kan leuk zijn, maar ook een proces van frustratie. Wat kun je doen om er een geslaagde dag van te maken?

Let niet op labels met maten, maar kijk naar de pasvorm. De maat die vermeld wordt zegt weinig. Fabrikanten hanteren verschillende maten en zelfs tussen de kleding van eenzelfde fabrikant kan enorm veel verschil zitten in maat.  Ga dus op zoek naar kleding die jou mooi maakt en je goed staat. Vergeet het label.

Zorg ervoor dat je voldoende tijd uittrekt, op tijd pauzes neemt zodat je in een goed en opgewekt humeur blijft. Let op je huid, haar, nagels, make-up etc. voor je gaat winkelen. Maak jezelf mooi en kijk met welke kleding je nog mooier wordt.

Accepteer je lichaam zoals het die dag is. Je lichaam en gewicht zullen niet in een dag veranderen. Waardeer wat het is en neem dat als je vertrekpunt. Dat is het lichaam dat je gaat kleding en dat je van zijn beste kant probeert neer te zetten.

Laat je niet verleiden tot het kopen van wijde en/of slonzige kleding. Wijde, vormloze kleding straalt eerder een gebrek aan zelfvertrouwen uit. Kies voor passende kleding in kleuren en patronen die jou staan en passen bij je lichaamsvorm. Neem je dit voor, neem kleurstaaltjes mee of houdt de kleurstalen (winter- herfst-, zomer- of lentetype) die bij jou passen beschikbaar op je mobiele telefoon.

Let op een goede houding en doe dit ook tijdens het passen. Hoofd en kin rechtop, schouders naar achter, heupen boven de voeten etc. Hierdoor kun je beter zien hoe de kleding valt en of de pasvorm goed is.

Neem je voor geen kleding te kopen waardoor je je onzeker voelt, die niet lekker zit of je geen plezier geeft. In kleding moet je je goed voelen, neem dat als uitgangspunt voor je gaat winkelen.

Weet ongeveer wat je maat is, maar laat je niet door je emotie leiden. Meet je nek, borstomvang en de omtrek net onder je borsten (om je ribben), heupen en dijen. Je kunt eenvoudig dezelfde centimeter even langs de broek leggen om te zien of de taille of omvang van de pijpen passend is. Hiermee voorkom je dat je je vaak moet omkleden en onnodig vaak en veel frustratie in de paskamer.

Een goede kledingmaker kan goud zijn. Als de maat niet goed is omdat bijvoorbeeld de taille past maar de broekspijpen te wijd of te lang zijn kun je ermee naar de kledingmaker. Deze kan jouw broek op maat maken waardoor kleding een stuk mooier valt. Kies altijd voor een maat die passend is op de plekken van je lichaam die het dikst zijn. Daarna kun je je kledingstuk op maat laten maken daar waar de kleding te wijd valt.

Maak er een leuke dag van en ga shoppen met een vriend, vriendin, broer, zus of andere goede bekende waar jij je lekker bij voelt. Durf advies te accepteren van degene met wie je gaat shoppen, maar ook van het personeel in de winkel. Wie weet kunnen ze je veel beter helpen dan jij zelf denkt. Laat je niet ontmoedigen bij een negatieve ervaring.

Maak kwaliteit tot je doel. Probeer je dus vooral voorafgaand aan het winkelen voor te nemen dat je één mooi kledingstuk vindt, het kledingstuk dat je het hardst nodig hebt. Zo kom je tevreden thuis en ontdek je dat winkelen een leuke ervaring kan zijn. Ga liever vaker met een positieve ervaring, dan dat je in één dag alles probeert te kopen maar teleurgesteld bent als je thuis de kleding aanttrekt.

Als je kleding koopt die eigenlijk meer passend is voor vrouwen of mannen die jonger zijn dan jij dan doet de kleding je vaak ouder lijken. Probeer dit te vermijden.

Wanneer je kleding past probeer dan goed vanuit verschillende hoeken naar jezelf te kijken. Hoe valt de kleding als je staat, hoe als je zit of bukt. Kruipt je jurk of rok omhoog, zakt de broek onder je buik etc.? Kun je zwaaien zonder dat de mouw gaat kruipen of het shirt uit je broek of rok trekt? Is er voldoende ruimte voor beweging?

Als je de tijd neemt heb je minder kans op een verkeerde aankoop en maak je je winkelervaring tot een positieve ervaring die voor herhaling vatbaar is.