Scroll Top

Mondzorg voor patiënten met overgewicht of obesitas.

Overgewicht en obesitas is een veel voorkomend probleem in Nederland. Bij meer dan 40% van de volwassen Nederlanders is er sprake van overgewicht. Mensen met overgewicht kunnen amper tot niet terecht bij tandartsen. Er zijn slechts een klein aantal praktijken in Nederland die beschikken over een behandelstoel die geschikt is voor zwaardere patiënten. Wellicht bent u bekend met het verhaal van een obesitaspatiënt die een tijdje terug in het nieuws kwam. Deze meneer liep een week lang rond met ontzettende kiespijn. Hij benaderde maar liefst veertig tandartspraktijken voordat hij geholpen werd, alle praktijken gaven aan dat hun behandelstoel niet geschikt was. De reden: Meneer was met zijn 210 kilo te zwaar voor de behandelstoel.

Mondzorgcentrum Wiranto & Go vindt dat iedereen recht heeft op een gezond gebit. Wij doen de halfjaarlijkse controles op veel verpleeghuizen in Almelo en omgeving. Sommige verrichtingen moeten worden gedaan in de tandartspraktijk. Hierdoor komen er veel patiënten met een rolstoel naar de praktijk. De overstap van rolstoel naar behandelstoel was vaak moeizaam en pijnlijk. Wij gingen op zoek naar een behandelstoel die multifunctioneel inzetbaar was en kwamen uit bij de rolstoelkantelaar. Deze kantelstoel klemt de rolstoel vast en kantelt deze achterover, zodat de patiënt in een positie wordt gebracht die voor de patiënt en voor de tandarts comfortabel en ergonomisch verantwoord is. Deze universele stoel is geschikt voor veel rolstoelen, maar kan ook gemakkelijk en snel worden omgebouwd tot een brede behandelstoel.

Dit was een dubbele motivatie voor de aanschaf. Sinds 2014 komen er steeds meer patiënten met overgewicht naar de praktijk en wij zijn verblijd met de positieve reacties. Hieronder treft u een interview aan met een van onze patiënten.

“Ik ben gezegend met een sterk gebit, maar zelfs dan moet je af en toe naar de tandarts voor een controle. Bij mijn eigen tandarts kon ik niet meer terecht en ik was inmiddels ongeveer 5 jaar niet meer bij de tandarts geweest. Blij toe dat ik een sterk gebit heb. Ik ben op internet gaan zoeken naar een tandartspraktijk waar ik terechtkon, zodoende kwam ik uit bij Mondzorgcentrum Wiranto & Go. Een man die ik kende, met hetzelfde probleem als ik, benoemde Mondzorgcentrum Wiranto & Go ook. Je wordt binnen de praktijk op een goede manier ontvangen en de stoel kantelt zonder problemen. Ondanks het Almelose trage water (haha) verloopt de behandeling prettig en lig je comfortabel in deze stoel. Vanuit mijn perspectief zou ik Mondzorgcentrum Wiranto & Go zeker aanbevelen, vooral voor mensen met mijn probleem. Ik denk dat het goed is voor de praktijk om zich aan te melden bij de obesitas vereniging en de lymfoedeem vereniging. Deze verenigingen hebben vaak contact met mensen die op zoek zijn naar een tandarts en niet afweten van het bestaan van deze behandelstoelen. Hopelijk komen hierdoor meer mensen met jullie in contact en kan iedereen, maakt niet uit met welk gewicht, genieten van een gezond gebit”.