Scroll Top

Obesitas neemt toe in Nederland (Demo)

Het aantal gymlessen op scholen neemt af en dit zorgt voor veel minder beweging. Marc Lammers, hockeycoach en voormalig hockeyspeler maakt zich zorgen. Hij zette op Twitter: “Steeds minder gym op school en obesitas groeit als een gek.” Lammert de Bruin checkte vandaag voor de rubriek Feit of Fictie of obesitas in Nederland toeneemt.

Bekijk hier de Video!

Stijging

Marjon Bachra, directeur van JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) bevestigt dat er sprake is van een stijgende lijn als het gaat om obesitas. “Als je kijkt naar cijfers van begin jaren ’80 kan je zien dat overgewicht en obesitas vooral onder de jongeren is toegenomen. Gemiddeld heeft een op de zeven kinderen in Nederland overgewicht. In achterstandswijken is dit vaak een op de drie of zelfs een op de twee. Dit uit zich later bij volwassen ook bij percentages van een op de twee.”

Ook Dick Ter Steege van het Centraal Bureau voor de Statistiek geeft aan dat obesitas een probleem aan het worden is. “In begin jaren ‘80 kampte 4,5 procent van de Nederlanders met obesitas, in 2016 vorig jaar was dit al bijna 12,5 procent. Er is dus zeker sprake van een toename.”

Verandering

Volgens Bachra wordt er gelukkig wel wat aan gedaan. Scholen, sportgemeenschappen en andere maatschappelijke organisaties moeten een belangrijke positie innemen en kinderen stimuleren om gezond op te kunnen groeien. “Een school hoeft niet langer afhankelijk te zijn van alleen een gymles. Je kan er als school ook voor zorgen dat bijvoorbeeld het schoolplein uitdaagt tot beweging.” Zo geeft Bachra een voorbeeld van een initiatief genaamd ‘The Daily Mile’ waarbij docent en klas elke dag een stuk wandelen. “Als kinderen fit zijn en lekker in hun vel zitten kunnen ze makkelijker meekomen, ze presteren en leren beter en dit alles komt ze ten goede.”

Conclusie

Het is dus een feit dat er sprake dat het aantal gevallen van obesitas stijgt. De afgelopen jaren is het aantal jongeren en volwassen met overgewicht en obesitas sterk toegenomen