Scroll Top

Update urgent verzoek aan VWS tot leefstijlcampagne tijdens COVID-19 pandemie

PERSBERICHT

Rotterdam, 11 november 2020

Medici, wetenschappers en bestuurders vragen aandacht voor gezonde leefstijl tijdens COVID-19 pandemie

Het Partnerschap Overgewicht Nederland (PON), zet zich samen met vele medici, wetenschappers en bestuurders in om een positieve bijdrage te leveren aan de missie van het ministerie van VWS: “Nederland gezond en wel”. Daarom heeft deze groep vandaag een oproep gedaan aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, om de kennis van de Nederlander te vergroten over het positieve effect van een gezonde leefstijl op het immuunsysteem. Dit blijkt van groot belang in de actuele strijd tegen COVID-19.

Verreweg de meerderheid van de mensen die met COVID-19 opgenomen wordt in een ziekenhuis, heeft last heeft van overgewicht of ernstig overgewicht (obesitas). Overgewicht leidt via diverse wegen tot een ernstiger beloop van COVID-19, met name door een chronisch verstoord immuunsysteem. Ook vaccins doen het in het algemeen minder goed bij mensen met obesitas.

Een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) kan bij veel mensen het immuunsysteem binnen enkele weken al versterken en kan de kans op een ernstig beloop van COVID-19 verkleinen. Dit is reeds bekend door tal van wetenschappelijke onderzoeken en geldt zowel voor mensen met (ernstig) overgewicht als voor mensen met een gezond gewicht.

Ook zou het per direct aanmeten van een gezondere leefstijl mogelijk kunnen bijdragen aan een betere respons op de vaccins, die nu nog in ontwikkeling zijn en naar verwachting pas op zijn vroegst over een paar maanden beschikbaar zijn.

Prof. Dr. Liesbeth van Rossum: “het is belangrijk dat – juist in deze Coronatijd- de toegankelijke leefstijladviezen beter vindbaar worden gemaakt en uitgedragen worden. Zo kan een ieder zichzelf beter wapenen als ze ondanks de huidige coronamaatregelen toch besmet raken met een virus zoals het Coronavirus.”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
dr. Karen Freijer, algemeen manager Partnerschap Overgewicht Nederland (PON)
k.freijer@erasmusmc.nl, 06 – 50 15 51 82

Lees hier de volledige oproep aan het ministerie van VWS, inclusief de namen van de ondertekenaars.

In de media: