Wat kan een diëtist betekenen?

De diëtist is een deskundige op het gebied van voeding en gezondheid. Voor een persoonlijk voedingsadvies kun je terecht bij een dietist. Diëtisten zijn er om je te begeleiden bij het aanpassen van je leefstijl. Zij kunnen je adviseren over aanpassingen in de voeding en hoe die het beste aansluiten bij jouw wensen en behoeften.

Diëtisten kunnen mensen behandelen op het gebied van verschillende chronische ziekten zoals overgewicht en obesitas, diabetes type 2, COPD en hart- en vaatziekten. Ook kunnen diëtisten ondersteunen in het omgaan met moeilijke situaties.

BMI 30 of hoger

Bij een BMI van 30 of hoger is het advies om eerst contact op te nemen met de huisarts. Als je op zoek bent naar een diëtist kan je de websites van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten of van het Voedingscentrum raadplegen.

Vergoeding

Vanuit de basisverzekering wordt er 3 uur vergoed waarbij dit wordt verrekend met het eigen risico. Daarnaast kan het zijn dat je recht hebt op een vergoeding vanuit de aanvullende verzekering. Dit kun je navragen bij je zorgverzekeraar.

Bij diabetes, COPD en hart- en vaatziekten is het mogelijk dat de behandelkosten worden vergoed vanuit het samenwerkingsverband waarbij de diëtist is aangesloten. In dat geval is er geen sprake van het eigen risico.

Kwaliteitsregister

Een diëtist die is aangesloten bij het Kwaliteitsregister Paramedici kan aantonen dat er wordt voldaan aan de kwaliteitseisen op het gebied van opleiding, deskundigheid en werkervaring.

Een andere manier waarop de diëtist zich kan blijven ontwikkelen is door middel van de beroepsvereniging Nederlandse Vereniging van Diëtisten. Op deze manier blijven de diëtisten op de hoogte van de ontwikkelen in het vakgebied.

Verwijzing?

De diëtist is toegankelijk zonder verwijzing van de huisarts. Je kunt dus direct een afspraak met de dietist maken.