Wat is een gezonde leefstijl?

Een gezonde leefstijl kan de kans op chronische ziekten verkleinen zoals hart- en vaatziekten, diabetes mellitus type 2 en kanker. Een gezonde leefstijl houdt in gezonde voeding, voldoende beweging, een gezond gewicht, niet roken, matig alcoholgebruik en voldoende ontspanning.

Een gezonde voeding betekent gezond en gevarieerd eten volgens de Schijf van Vijf. Deze is gebaseerd volgens de laatste wetenschappelijke inzichten. Op deze manier krijgt je lichaam voldoende energie en alle benodigde voedingsstoffen binnen. Hoeveel je nodig hebt is afhankelijk van geslacht en leeftijd.  Hieronder een overzicht van de Schijf van Vijf.

Er wordt geadviseerd om minimaal 250 gram groente en 2 porties fruit per dag te eten.  Groente levert weinig calorieën en veel voedingsstoffen.

Door het eten van volkoren producten zoals volkoren brood, volkoren pasta en zilvervliesrijst krijg je veel vezels en andere voedingsstoffen binnen. Het eten van vezels zorgt voor een goede darmwerking en een verzadigd gevoel. Belangrijk is om hierbij voldoende te drinken.

Hierbij gaat het om een goede afwisseling tussen dierlijke en plantaardige producten. Er wordt geadviseerd om wekelijks vette vis te eten. Natuurlijk kun je in plaats van vlees ook kiezen voor vleesvervangers. Kies voor magere producten zoals mager vlees en magere zuivelproducten.

Door dagelijks olie, halvarine of margarine en vloeibare bak- en braadproducten te gebruiken krijgt je lichaam onverzadigde vetten binnen. Dit zijn de goede vetten.

Je lichaam heeft dagelijks voldoende vocht nodig. Je kunt het beste water en koffie en thee zonder suiker drinken.

Door dagelijks te eten volgens de Schijf van Vijf kun je het risico op hart- en vaatziekten, bepaalde soorten kanker en diabetes type 2 verminderen.

Door minstens 5 dagen per week 30 minuten per dag matig intensief te bewegen zorg je ervoor dat je voldoet aan de beweegnorm bij een gezond gewicht. Bij overgewicht wordt geadviseerd om dagelijks een uur per dag matig intensief te bewegen. Door te bewegen verhoogt de stofwisseling door spieropbouw en vetafbraak. Dit is belangrijk in het voorkomen en tegengaan van overgewicht. Daarnaast is bewegen gezond, geeft het ontspanning en heeft het een gunstig effect op diabetes.

Door eten en drinken krijgt je lichaam energie wat nodig is om het eten te verteren en te bewegen. Door over een langere periode net zoveel energie binnen te krijgen als dat je lichaam verbruikt behoudt je een gezond gewicht. Als je meer energie binnenkrijgt dan het lichaam verbruikt dan is er een teveel aan energie. Dit slaat je lichaam op als vet. Als dit langere tijd gebeurd dan neemt het gewicht toe en kan er overgewicht ontstaan. Door minder energie binnen te krijgen dan het lichaam verbruikt neemt het gewicht af.