Scroll Top

Wilskracht: verwacht er geen wonderen van

Door Guus van Egdom

Nu, in de derde maand na Nieuwjaar, zijn de meeste goede voornemens wel gesneuveld. Velen die wilden stoppen met roken, drinken, te veel eten en te weinig bewegen, zijn er inmiddels van overtuigd geraakt dat ze over onvoldoende doorzettingsvermogen beschikken. De wil is er, maar de wilskracht ontbreekt; een fatale gedachte!

Volgens de Amerikaanse psycholoog Roy Baumeister is wilskracht vergelijkbaar met een spier. Je kunt het dus trainen, maar ook wilskracht raakt op een gegeven moment uitgeput. Zo bleek uit onderzoek dat wie een bepaalde activiteit op wilskracht voltooide, moeite had om die wilskracht weer op te brengen bij een volgende taak. Wanneer je jezelf bijvoorbeeld met al je wilskracht een uur lang hebt ingehouden tijdens het gezeur van je schoonmoeder, dan is die wilskracht opgebruikt als je even later de keuze hebt tussen een frisse salade en een hamburger. In mijn geval zou het zonder twijfel de hamburger worden.

Maar als wilskracht een eindig verhaal is, wat moet je dan doen om van je slechte gewoonten af te komen? Een andere Amerikaanse psycholoog, Steven Hayes, suggereert dat je het beste kunt ophouden met het voeren van de strijd. Stop er geen energie in, maar accepteer dat je een mens met onvolkomenheden bent. Steek energie in het vinden van je kernwaarden: wat maakt voor jou het leven waardevol? Wees hier steeds bewust van (mindful) en vraag je op belangrijke momenten af: is dit iets dat mij helpt om mijn kernwaarden te realiseren? De therapie die hij rondom dit principe heeft opgebouwd heet: the Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Voor iedereen die moeite heeft om slechte gewoonten als roken, drinken eten of gamen achter zich te laten. Een benadering die je op zijn minst een keer zou moeten checken. Bijvoorbeeld op de Nederlandse website: www.timetoact.nl

Guus van Egdom