Scroll Top

Zo ziet het eruit om van 124kg naar 70kg te gaan (Demo)

andra is een 35-jarige vrouw uit Barcelona en heeft al vanaf jonge leeftijd te maken met overgewicht. Sinds haar volwassen jaren valt ze zelfs in de categorie van morbide obesitas (BMI van 40 of hoger).

Sandra is er wel eens in geslaagd om van haar 124kg naar zo’n 100-105kg te dalen, maar is het nooit gelukt om op dit gewicht te blijven. Ze vond dat het tijd was om een meer drastische keuze te maken, en besloot een maagverkleining (gastric bypass surgery) te ondergaan. Fotograaf Alessandro Vincenzi werd de kans gegeven om dit hele proces vast te leggen, dat de naam ‘Metamorphosis’ kreeg.

Alessandro is een documentaire-fotograaf die Sandra ontmoette in het lokale ziekenhuis, Hospital del Mar, dat maagverkleiningen biedt aan patiënten die reeds een jaar counseling hebben gehad op voedingskundig en psychologisch gebied. Patiënten kunnen zeker niet ‘zomaar’ voor de ingreep kiezen. Sandra wilde van haar gezondheidsrisico’s af en geaccepteerd worden door de maatschappij. Ze had naar eigen zeggen geen diepe problemen met haar uiterlijk, maar vooral angst voor de toekomst. Zie hieronder haar ervaringen, in foto’s.


April 2012: Sandra staat in haar kamer, om zo naar de dokter te gaan. Ze weegt hier 120kg en is net toegelaten tot het gastric bypass surgery programma.

April 2012: Sandra en haar moeder Julia zijn thuis en kijken TV. Voorheen woonden hier ook Sandra’s vader en 3 van haar broers/zussen.


April 2012: Sandra is in haar kelder, waar enkele fitnessapparaten staan die ze amper gebruikt.


April 2012: Na een warm bad. Sandra schaamt zich er gelukkig niet voor om (delen van) haar lichaam aan de buitenwereld te tonen, ondanks haar overgewicht.


April 2012: Sandra bezoekt het ziekenhuis, kort voor de operatie. Ze werd gevraagd 15kg af te vallen alvorens de procedure, om meer zekerheid te hebben dat ze haar dieet na de operatie ook vol zou kunnen houden.


April 2012: Moeder Julia en Sandra krijgen de volledige uitleg over de procedure door Dr. Goday.


April 2012: Sandra volgt een gecontroleerd dieet en moet aan sport doen om volledig geaccepteerd te worden voor de operatie. Ze mag tijdens de operatie niet meer wegen dan 105kg en is aardig op weg.


Mei 2012: De operatie wordt besproken met zus Lola.


Mei 2012: Alvorens de operatie worden er röntgenfoto’s gemaakt.


Mei 2012: De avond voor de operatie krijgt Sandra een stevige knuffel van haar zus.


Mei 2012: Haar familie neemt een momentje rust voor het ziekenhuis, aan het strand.


Mei 2012: De dag van de operatie is aangebroken. Sandra wordt goed gecheckt op haar gezondheid en daarna in slaap gebracht. De operatie zal zo’n 4 uur duren.


Mei 2012: De dag na de operatie gaat het al behoorlijk goed met Sandra, op pijn van de procedure na. Ze hoeft maar nog enkele dagen te blijven en mag 2 weken enkel vloeistoffen binnen krijgen.


Mei 2012: Een week na de behandeling worden de nietjes in haar buik verwijderd. Tijdens de operatie zijn er ‘slechts’ 5 incisies nodig geweest om de maag te verkleinen en een gedeelte van de darm te verwijderen.


Mei 2012: Sandra viert haar 32ste verjaardag bij haar zus thuis, met haar moeder en nichtje. Het is inmiddels 11 dagen na de operatie en ze leeft nog steeds op vloeistoffen. Geen taart voor de jarige.


Mei 2012: Na 20 dagen wordt ze weer nagekeken in het ziekenhuis.


Juni 2012: Het is een maand later en Sandra is net weer begonnen met het eten van vaste(re) maaltijden.


Juli 2012: Sandra gaat een dagje shoppen met haar moeder, in het Maremagnum winkelcentrum in Barcelona.


Juli 2012: Een avondje uit met vrienden bij Hotel Vela.


September 2012: Het is vier maanden sinds de operatie en tot nu toe gaat alles goed. Sandra is inmiddels een maand bezig met training in de sportschool en zwemt regelmatig.


September 2012: Sandra in de sportschool.


December 2012: Sandra maakt zich klaar om met vrienden af te spreken.


December 2012: Deze broek droeg ze toen ze nog 125kg woog.


Juli 2013: Sandra heeft nog flink wat hangend vel, maar is bijna onherkenbaar. Ze is al meer dan 50kg kwijt.


Juli 2013: Ruim een jaar na de operatie is Sandra al stukken lichter en kan ze inmiddels weer alles eten, zo lang het maar een kleine portie betreft.


Augustus 2013: Sandra wandelt veel in de buurt van haar huis. Niet enkel als fysieke training, maar ook om even een rustmomentje te kunnen pakken.

Sandra is op weg naar een nieuw leven, echter is het een proces dat nooit helemaal klaar zal zijn. De operatie zelf en het herstel zijn pijnlijk, echter te overwinnen, maar de kleine maaltijden zullen altijd blijven. Ze kijkt zelf op deze periode – en foto’s – terug met een glimlach.

Maagverkleiningen zijn de afgelopen jaren sterk in kwaliteit toegenomen, maar besef wel dat het nog altijd om een gevaarlijke operatie gaat. Wij vinden het in ieder geval prachtig hoe Sandra het op deze manier heeft willen documenteren.