Zwangerschap

Zwanger worden

Overgewicht vermindert de kans op een zwangerschap, vaak duurt het ook langer om zwanger te worden. Overgewicht en obesitas zijn van invloed op de ovulatie, het krijgen van een eisprong, noodzakelijk om zwanger te worden. Het verlies van 5-15% van het gewicht kan al leiden tot een toename van de kans op zwangerschap.

Het kan dus bij een kinderwens gewenst zijn om eerst 5-15% gewicht te verliezen zodat de kans op zwangerschap toeneemt. Afvallen tijdens de zwangerschap wordt afgeraden.

Zwanger zijn

Gewicht

Tijdens de zwangerschap is gewichtstoename in verband met de ontwikkeling en de groei van de foetus normaal gesproken noodzakelijk. Voor vrouwen met overgwicht en obesitas kan dit anders zijn. Over het algemeen wordt aangenomen dat de gewenste gewichtstoename voor vrouwen met overgewicht ca. 7kg en voor vrouwen met obesitas ca. 5kg is. Maar welke gewichtstoename voor jou optimaal is kan het best samen met de huisarts, gyneacoloog en/of en verloskundige worden besproken.

Overigens komen vrouwen met overgewicht en  obesitas vaak ook minder aan tijdens de zwangerschap. Sommige van hen blijven zelfs op gewicht.

Verhoogd risico op aandoeningen

Bij obesitas is er tijdens de zwangerschap een verhoogd risico op het ontwikkelen van gewichtsgerelateerde aandoeningen zoals zwangerschapsdiabetes, een hoge bloeddruk, preeclampsie. Daarnaast kan de groei van de foetus afwijkend zijn. Zo is het foetale gewicht hoger naarmate lengte en gewicht van de moeder hoger zijn. Bij een hoog BMI >30 wordt vaker een kind van a > 4500 gram geboren.

Baring

Tijdens de baring kunnen bepaalde vormen van pijnbestrijding lastiger toe te passen zijn bij vrouwen met obesitas. Overleg dus goed van tevoren met de arts wat er mogelijk is.

Ook is het risico op een keizersnede verhoogd, mogelijk doordat de foetus vaak groter is bij een hoger BMI. Ook is er na een keizersnede een iets grotere kans op wondinfecties.

Bij vrouwen met obesitas die al eerder zijn bevallen met een keizersnede neemt de kans dat

een volgend kind met een vaginale baring wordt geboren af, naarmate het BMI hoger is.

Na de zwangerschap

Borstvoeding

Borstvoeding vraagt meer aandacht bij vrouwen met ernstig overgewicht en obesitas. Soms komt de borstvoeding moeilijker op gang. Dit komt omdat het hormoon dat betrokken is bij de aanmaak van melk, prolactine, vaak minder goed wordt aangemaakt. Ook het aanleggen van de baby is moeilijker bij grote borsten en vlakke tepels.

Trombo-embolie

Vrouwen met ernstig overgewicht en obesitas hebben na de zwangerschap een verhoogd risico op het ontstaan van bloedstolsels waardoor een embolie kan ontstaan. De afsluiting van een bloedvat door een bloedpropje.

Wat kan je zelf doen?

  • Informeer zo vroeg mogelijk in de zwangerschap bij de huisarts, gynaecoloog en/of vroedvrouw afspraken naar de gewenste gewichtstoename.
  • Informeer naar voedings- en beweegrichtlijnen tijdens de zwangerschap
  • Maak afspraken over de controle op gewichtsgerelateerde aandoeningen zoals zwangerschapssuikerziekte,een hoge bloeddruk en/of preeclampsie.
  • Maak afspraken over (echoscopische) groeicontroles
  • Bespreek de mogelijkheden van pijnbestrijding tijdens de baring
  • Bespreek het risico op het bevallen met een keizersnede en maak hier goede afspraken over
  • Bespreek praktische zaken zoals spoedtransport tijdens de bevalling en logistieke problemen in het ziekenhuis (aanpassing van noodzakelijke materialen)
  • Ga in gesprek over borstvoeding met de (huis)arts, kraamzorg, een lactatiedeskundige en/of het consultatiebureau.