22. Mevrouw Terpstra is toch ook afgevallen waarom u niet? (Demo)

Ik hoop op de eerste plaats dat Erica Terpstra het resultaat kan behouden op de lange termijn!

Want, zoals bekend, is afvallen niet  het echte  probleem  Dat ligt juist bij het stabiliseren op de lange termijn na een afvalperiode.

Erica Terpstra is afgevallen met behulp van een eiwitrijk en koolhydraatarm dieet met maaltijdvervangers (Prodimed). Het dieet kost je ongeveer 100 euro per week aan producten die niet door de verzekering gedekt worden..

Daarnaast heeft zij begeleiding gehad van een personal coach op beweeggebied en een gedragsdeskundige om de gedragsverandering te ondersteunen. Ook de kosten hiervoor worden niet gedekt door de verzekeringen.

Toch  komt deze aanpak in de buurt van de gecombineerde leefstijl interventie, (gli) die momenteel geadviseerd wordt in de Obesitas Behandelrichtlijn en in de praktijk gebracht wordt door het PON (Partnerschap Overgewicht Nederland). Alleen de eiwitpreparaten worden niet geadviseerd. (Er bestaat ook enige bezorgdheid over de lange termijninvloed van die eiwitten op de nieren.)  In de richtlijn staat dat dit op de lange termijn geen meerwaarde heeft boven gewone voedingsbegeleiding zonder preparaten. Je valt er vooral aan het begin snel van af, maar je leert jezelf geen gezonder voedingspatroon aan. Als je snel afvalt is de kans groot dat je ook weer terugvalt. Goede begeleiding voor langere tijd is daarom ontzettend belangrijk. Dat is nu in Nederland nog niet voor elke beurs beschikbaar.

Leave a comment