Scroll Top

Zwangerschap

Zwanger worden

Overgewicht verkleint de kans op een zwangerschap. Vrouwen met overgewicht hebben vaker te maken met een verminderd aantal eisprongen. Door de verstoorde ovulatie is de kans op een bevruchting en daarmee een zwangerschap kleiner. Als je een kinderwens hebt is het dus verstandig om eerst vijf tot vijftien procent van je gewicht te verliezen, zodat de kans op een zwangerschap toeneemt. Afvallen tijdens de zwangerschap wordt sterk afgeraden.

Zwanger zijn

Tijdens je zwangerschap is gewichtstoename in verband met de ontwikkeling van je baby noodzakelijk. Voor vrouwen met overgewicht en obesitas is dit een ander verhaal. Vaak is de gewenste gewichtstoename voor vrouwen met overgewicht en obesitas tussen de vijf en zeven kilo. Vrouwen met overgewicht of obesitas komen minder vaak aan tijdens de zwangerschap. Sommige vrouwen blijven zelfs op hun gewicht. Welk gewicht voor jou en je baby optimaal is, kun je het beste bespreken met je huisarts, gynaecoloog of verloskundige.

Verhoogd risico op aandoeningen

Tijdens de zwangerschap is er voor vrouwen met obesitas een verhoogd risico op het ontwikkelen van bijvoorbeeld zwangerschapsdiabetes, een hoge bloeddruk of pre-eclampsie. Ook wordt bij vrouwen met obesitas de zwangerschapsduur van 42 weken vaker overschreden. Daarbij kan de groei van de foetus afwijken. Je gewicht en lengte hebben namelijk veel invloed op het gewicht van je baby. Bij een hoog BMI > 30 wordt vaker een kind van rond de 4500 gram geboren.

Bevalling

Het is mogelijk dat je vlak voor de bevalling te horen krijgt dat bepaalde pijnbestrijding niet mogelijk is voor jou, vanwege je gewicht. Overleg dus van tevoren goed met jouw arts wat de mogelijkheden zijn. Daarnaast zijn er vaker tekenen van nood bij de baby. Soms wordt de navelstreng tijdens de bevalling dichtgedrukt. Ook kan het zijn dat het vruchtwater meconium bevat, de pasgeboren baby heeft dan in het vruchtwater gepoept.

Doordat de foetus vaak groter is bij een hoger BMI, is er een verhoogd risico op een keizersnede. De kans dat je volgende kindje met een vaginale baring wordt geboren neemt na een keizersnede sterk af. Na de keizersnede heb je ook meer kans op wondinfecties.

Na de zwangerschap

Borstvoeding

Borstvoeding vraagt wat meer aandacht bij vrouwen met ernstig overgewicht en obesitas. Soms komt de borstvoeding moeilijker op gang. Het hormoon dat betrokken is bij de aanmaak van melk, prolactine, wordt dan minder goed aangemaakt. Ook het aanleggen van de baby is moeilijker bij grote borsten en vlakke tepels.

Trombo-embolie

Vrouwen met ernstig overgewicht en obesitas hebben na de zwangerschap een verhoogd risico op trombose, het ontstaan van bloedstolsels waardoor een embolie kan optreden.

Tijdens de kraamtijd is er meer kans op overmatig bloedverlies, baarmoederontstekingen en is er een trager herstel van de buikwond na een keizersnede.

Wat kan je zelf doen?

– Informeer tijdens het begin van de zwangerschap bij de huisarts, gynaecoloog en/of vroedvrouw afspraken naar de gewenste gewichtstoename.

– Vraag naar voedings- en beweegrichtlijnen tijdens de zwangerschap

– Maak afspraken over de controle op gewicht gerelateerde aandoeningen

– Maak afspraken over echoscopische groeicontroles

– Bespreek de mogelijkheden van pijnbestrijding tijdens de baring

– Bespreek het risico op bevallen met een keizersnede en maak hier afspraken over

– Bespreek praktische zaken, zoals spoedtransport tijdens de bevalling en logistieke problemen in het ziekenhuis

– Informeer over borstvoeding bij de (huis)arts, kraamzorg, een lactatiedeskundige en/of het consultatiebureau.