Scroll Top

Gedragsverandering

Gedragsverandering bij een gezonde leefstijl

Om overgewicht te verminderen is het van belang je leefstijl en eetgedrag te veranderen. Het maken van voedingskeuzes gebeurt vaak vanuit een gewoonte. Mensen weten meestal wel dat ongezonde voedingsgewoonten bijdragen aan gezondheidsrisico’s, maar vinden het toch moeilijk om gezondere keuzes te maken.

Ongezonde voedingsgewoonten zijn vaak lastig te veranderen. Wie probeert zijn leefstijl aan te pakken, valt vaak snel weer terug in zijn oude gewoonten.

Er zijn verschillende belangrijke factoren om je leefstijl en eetgedrag te veranderen. Allereerst moet je weten wat een gezonde leefstijl inhoudt en vervolgens heb je de vaardigheden nodig om jouw gedrag te kunnen veranderen.

Stel jezelf de volgende vragen voor je daadwerkelijk begint met het veranderen van je eetgedrag en toewerken naar een gezonde leefstijl:

 1. Heb je voldoende kennis over wat een gezonde leefstijl inhoudt?
 2. Denk je dat je beschikt over de vaardigheden om je gedrag te veranderen? Welke vaardigheden moet je eventueel nog ontwikkelen
 3. Heb je de mogelijkheid om te gaan sporten of (meer) te gaan bewegen?

Houding, sociale invloed en zelfeffectiviteit zijn daarnaast ook belangrijke factoren. Hoe denk je over gezonder gaan eten? Wat vinden je familie en vrienden van je verandering van leefstijl? Hoeveel vertrouwen heb je in jezelf om je leefstijl werkelijk te gaan veranderen?

Voor blijvende gedragsverandering is het noodzakelijk dat je ook werkelijk wilt veranderen en dat je over voldoende motivatie beschikt. Steun vanuit je eigen omgeving helpt om op lange termijn te slagen. Zijn eerdergenoemde aspecten niet voldoende aanwezig? Probeer dan voor jezelf te onderzoeken waar je tegenaan loopt en wat je misschien kunt veranderen. Geen voldoende steun van familie en vrienden? Kijk dan of je ondersteuning kunt krijgen van andere mensen, of misschien wel een nieuwe omgeving kunt opzoeken waar je wel de bemoediging krijgt die je nodig hebt. Met de juiste ondersteuning kan een nieuwe leefstijl worden ontwikkeld om deze uiteindelijk ook vol te houden.

Omgevingsfactoren spelen ook een belangrijke rol. In Nederland is het aanbod voor ongezonde en calorierijke voeding zo toegankelijk geworden, dat het moeilijk is de verleiding te weerstaan. Bij een overheersend ongezond aanbod worden mensen voortdurend gestimuleerd om ongezonde voedingskeuzes te maken. Mensen die hun leefstijl en gedrag willen veranderen doorlopen verschillende fases.

Fase 1: Er wordt nog niet overwogen het gedrag te veranderen

Fase 2: Er wordt overwogen het gedrag te veranderen

Fase 3: De voorbereiding om actie te gaan ondernemen begint

Fase 4: Er wordt actie ondernomen en er vindt een gedragsverandering plaats

Fase 5: De gedragsverandering heeft plaatsgevonden en het gedrag wordt volgehouden

Er zijn dus meerdere fases voor er gedragsbehoud kan plaatsvinden

 • Ga alleen afvallen als het mag van je arts en als je er helemaal klaar voor bent
 • Kies een realistisch streefgewicht
 • Voornemens of een plan maken helpt je bij het houden aan je doel
 • Het maken van kleine stappen zorgt ervoor dat je het ook echt kunt volhouden
 • Vraag hulp aan mensen waarvan je weet dat ze je zullen steunen
 • Vermijd verleidingen en maak jezelf minder vatbaar
 • Zoek afleiding tijdens moeilijke momenten
 • Maak eventueel gebruik van professionele begeleiding, zoals een diëtist

Bronnen

Kennisbank Hogeschool van Amsterdam

Voeding Nu

Voedingscentrum

Wageningen University and Research

Psychology medicine

Alles over sport