Bariatrie
Bariatrie en chirurgische behandeling bij obesitas
Bariatrie is een tak van de geneeskunde die zich bezighoudt met preventie, oorzaak en behandeling van obesitas. Er zijn verschillende chirurgische ingrepen die kunnen bijdragen aan langdurig en zelfs blijvend gewichtsverlies. Voor deze ingrepen kun je terecht bij erkende ziekenhuizen en behandelklinieken. Voordat je aan zo’n chirurgische ingreep begint, werk je vanuit een intensief traject toe naar het gewichtsverlies. Ook bij een chirurgische ingreep is het noodzakelijk om jouw voedingsgewoonten en bewegingspatroon te veranderen. Je komt alleen in aanmerking wanneer je een BMI hebt van tenminste 40 of van 35-39,9 gepaard met gerelateerde ziekten aan obesitas. De drie meest voorkomende chirurgische ingrepen aan het maag-darm-stelsel zijn:
- de gastric bypass
- de gastric sleeve
- de gastric band (maagband)
Gastric band (maagband)
De derde chirurgische ingreep die kan bijdragen aan gewichtsverlies is de maagband (gastric band). Er wordt een siliconen bandje net onder de slokdarm rond de maag geplaatst. Dit bandje wordt tijdens een kijkoperatie door de chirurg geplaatst. Na de operatie is het nog mogelijk om de doorsnede van de band aan te passen. Zo kan de band verder vernauwd worden waardoor nog sneller een vol gevoel ontstaat en het voedsel langzamer wegloopt. Vernauwing van de band ontstaat door het inspuiten van een zoutwateroplossing via een injectiepoort die aangebracht is onder de huid. Welke operatie geschikt is voor jouw situatie hangt af van een aantal factoren:
- Body Mass Index
- Andere gewichtsgerelateerde aandoeningen (comorbiditeit)
- Ziektegeschiedenis
- Ontstaan en ontwikkeling van het overgewicht en de obesitas
- Leeftijd
Samen met de arts moet worden onderzocht of je geschikt bent om voor een behandeling in aanmerking te komen. Als dit het geval is zal er samen met de arts een behandelplan worden opgesteld dat ook is gericht op het behoud van het gewichtsverlies op lange termijn. Besef wel dat de eerdergenoemde ingrepen een leefstijlverandering vereisen. Zonder verandering van je eet- en beweegpatroon is gewichtstoename onvermijdelijk.
Gastric bypass
Bij de gastric bypass wordt de maag operatief verkleind en een gedeelte van het spijsverteringskanaal omgeleid. De voeding komt alleen nog in het bovenste deel van de maag terecht. Dit deel van de maag wordt verbonden met een gedeelte van de dunne darm. De maagverkleining beïnvloedt de hoeveelheid voedingstoffen die door het lichaam opgenomen kunnen worden. De naam ‘bypass’ komt dan ook van de omleiding van voedingsstoffen die door deze methode plaatsvindt. De maagverkleining is de meest ingrijpende en definitieve operatie. Als gevolg van de maagverkleining kan de patiënt minder eten en in combinatie met de verminderde voedselopname zorgt dit voor sneller gewichtsverlies. Dit gewichtsverlies is alleen blijvend als er ook een verandering van leefstijl plaatsvindt. Na de ingreep is dagelijkse inname van extra vitaminen bovendien noodzakelijk in verband met de verminderde in- en opname van voedingsstoffen. De gastric bypass wordt meestal alleen uitgevoerd bij mensen met een BMI onder de 45 en/of bij mensen die diabetes hebben.
Gastric sleeve
Bij de gastric sleeve wordt de buitenbocht van de maag verwijderd, waardoor er een smalle buisvormige maag overblijft. De maaginhoud kan hiermee wel tien keer zo klein worden, waardoor veel sneller een vol gevoel ontstaat. De rest van het spijsverteringskanaal blijft intact. Dat betekent dat alles wat je eet ook zal worden opgenomen in het lichaam. De gastric sleeve is een ingreep met relatief weinig risico en wordt soms ook uitgevoerd ter voorbereiding op de gastric bypass. Het gewichtsverlies treedt meestal op in de eerste zes tot negen maanden. Deze ingreep is vooral interessant voor mensen met een BMI onder de 40, maar kan ook uitkomst bieden voor morbide obesitas patiënten die met deze operatie al gewicht kunnen verliezen, voorafgaand aan een gastric bypass.