Scroll Top

Voeding

Een gezonde leefstijl betekent gezond en gevarieerd eten volgens de Schijf van Vijf. Deze schijf is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten. Zo weet je wat jouw lichaam nodig heeft en hoe je voldoende energie en voedingstoffen binnenkrijgt. Hoeveel je nodig hebt is afhankelijk van je leeftijd en geslacht. Hieronder volgt een overzicht van de Schijf van Vijf.

Er wordt geadviseerd om minimaal 250 gram groente en 2 porties fruit per dag te eten. Groente levert weinig calorieën en veel voedingsstoffen.

Door het eten van volkoren producten, zoals volkoren brood, volkoren pasta en zilvervliesrijst, krijg je veel vezels en andere voedingsstoffen binnen. Het eten van vezels zorgt voor een goede darmwerking en een verzadigd gevoel. Belangrijk is dat je hierbij ook voldoende blijft drinken.

Het is belangrijk om dierlijke en plantaardige producten goed met elkaar af te wisselen.
Er wordt geadviseerd om wekelijks vette vis te eten. Natuurlijk kun je in plaats van vlees ook kiezen voor vleesvervangers. Kies voor magere producten, zoals mager vlees en magere zuivelproducten.

Door dagelijks olie, halvarine of margarine en vloeibare bak- en braadproducten te gebruiken, krijgt je lichaam goede, onverzadigde vetten binnen.

Je lichaam heeft dagelijks voldoende vocht nodig. Je kunt het beste water en koffie of thee zonder suiker drinken.
Door dagelijks de richtlijnen van de Schijf van Vijf te volgen, verminder je het risico op hart- en vaatziekten, bepaalde soorten kanker en diabetes type 2.

Door minimaal 5 dagen per week 30 minuten matig intensief te bewegen, zorg je ervoor dat je voldoet aan de beweegnorm voor een gezond gewicht. Bij overgewicht wordt geadviseerd om dagelijks een uur per dag matig intensief te bewegen. Door te bewegen verhoogt je stofwisseling door spieropbouw en vetafbraak. Dit is belangrijk bij het voorkomen en tegengaan van overgewicht. Daarnaast is bewegen gezond, geeft het ontspanning en heeft het bijvoorbeeld een gunstig effect op diabetes.

Via eten en drinken krijgt je lichaam energie, die nodig is om het voedsel te verteren en te bewegen van de maag naar de darmen. Door over een langere periode net zoveel energie binnen te krijgen als dat je lichaam verbruikt, behoud je een gezond gewicht. Als je meer energie binnenkrijgt dan het lichaam verbruikt, slaat je lichaam dit op als vet. Na verloop van tijd zal het gewicht toenemen en kan er overgewicht ontstaan. Door minder energie binnen te krijgen dan het lichaam verbruikt neemt het gewicht af.