Scroll Top

Beweging

Voldoende lichaamsbeweging en een verminderde calorie-inname kunnen bijdragen aan gewichtsverlies of preventie van overgewicht en obesitas.
Fysieke activiteit zorgt voor:

– Betere energieverbranding

– Afname van vet rond de buikholte, geeft een evenwichtig metabolisme, voor een verbeterde insulineresistentie en minder stresshormonen in het bloed

– Vermindering van stress, depressie en angst, die van invloed zijn op de hormonen betrokken bij eetlust en vetopslag

– Spierversterking, dat zorgt voor een hogere verbranding en een betere insulineresistentie

Voldoende lichaamsbeweging heeft nog veel meer voordelen. Het vermindert het risico op het ontwikkelen van ziekten die vaak samengaan met overgewicht en obesitas. Regelmatig bewegen is goed voor het tegengaan van hart- en vaatziekten, het versterkt de longen en spieren en het zorgt voor minder verlies van botmassa. Het vermindert ook stressgevoelens en verbetert de nachtrust. Allemaal factoren die ook invloed hebben op het verliezen van gewicht of gewichtsbehoud.

Je hebt voldoende lichaamsbeweging nodig om een gezond en goed werkend lichaam te behouden. De meeste mensen voelen zich al gezonder bij 2,5 tot 5 uur per week trainen. Dat is ongeveer een stevige wandeling van dertig minuten per dag. Om gewicht te verliezen zal je de beweging iets moeten opvoeren naar minimaal 45 minuten per dag..

Als je gewicht wilt verliezen is het belangrijk om de beweging rustig op te bouwen. Haastige spoed is zelden goed, zo ook bij sporten. Door intensief te bewegen ben je snel door je glycogeenvoorraad heen, waardoor je suikerspiegel zakt. Je krijgt dan honger en gaat vaak meer eten dan nodig is.

Als je niet naar het hongergevoel van je lichaam luistert, heeft dat negatieve effecten op je gemoedstoestand. Je humeur, nachtrust en stress- en hongerhormonen zijn daar uiteindelijk de dupe van. De stress giert door je lijf, waardoor je meer gaat eten en sneller vet opslaat. Je kunt het beste gezond en voldoende blijven eten, terwijl je beweegt. Het gewichtsverlies zal vanzelf volgen.

Bij een minder goede conditie is het beter om de beweging te spreiden in meerdere, korte momenten van ongeveer tien minuten. Door de fysieke activiteit langzaam op te bouwen, kan je lichaam rustig wennen aan jouw nieuwe leefstijl en is het op lange termijn ook beter vol te houden.

Heb je medische problemen, zoals bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, diabetes of een hoge bloeddruk? Overleg dan altijd even met de arts welke bewegingen en hoeveel beweging geschikt is voor jou.

Calorie calculator

Powered by YAZIO