Overgewicht en bewegen

Voldoende lichaamsbeweging en het terugbrengen van de calorie-inname kunnen bijdragen aan gewichtsverlies. Lichaamsbeweging kan ook bijdragen aan de preventie van overgewicht en obesitas:

  • Fysieke activiteit zorgt ervoor dat we meer energie verbranden
  • Fysieke activiteit zorgt voor een afname van vet rond de buikholte, van belang voor een evenwichtig metabolisme, waardoor een verbeterde insulineresistentie ontstaat en minder stresshormonen in het bloed komen
  • Spierversterking zorgt voor een hogere verbranding en een betere insulineresistentie
  • Fysieke activiteit vermindert gevoelens van stress, depressie en angst die van invloed zijn op de hormonen die betrokken zijn bij de eetlust en vetopslag.

Voldoende lichaamsbeweging heeft echter ook andere voordelen. Het risico op het ontwikkelen van ziekten die vaak gepaard gaan met overgewicht en obesitas wordt teruggebracht. Beweging is gunstig voor het tegengaan van hart- en vaatziekten, de longen, spieren, het verlies aan botmassa en het kan stressgevoelens verminderen en de slaap verbeteren. Allemaal factoren die ook van invloed zijn op de mogelijkheid om gewicht te verliezen en te behouden.

Calorie calculator

Powered by YAZIO


Wat is voldoende lichaamsbeweging?

Beweging is van belang voor het behoud van een goed en gezond lichaam. Bij de meeste mensen ontstaat er een gezondheidsvoordeel bij 150 tot 300 minuten beweging met een gemiddelde intensiteit per week, dat is 2,5 – 5 uur per week. Dit komt overeen met een stevige wandeling van ca. 30 minuten per dag. Bij het streven naar gewichtsafname kan de

beweging worden opgevoerd naar ca. 45 minuten van een gemiddelde intensiteit per dag.

Lichaamsbeweging en gewichtsverlies

Als je streeft naar gewichtsverlies is het van belang om niet meteen heel veel te gaan bewegen. Ineens veel beweging heeft uitwerking op het lichaam.

Allereerst kan het zijn dat je door te intensief te bewegen snel door je glycogeenvoorraad heen bent waardoor je suikerspiegel zakt. Hierdoor krijg je honger en ga je (vaak meer) eten.

Het kan ook zijn dat je besluit dat het besluit is niet of weinig te eten omdat je wilt afvallen. Dit heeft effect op je slaap, je humeur, op de aanmaak van hormonen die je hongergevoel reguleren en op je verbranding. Allerlei zaken die ervoor zorgen dat je meer stresshormonen gaat aanmaken, sneller vet opslaat en/of meer gaat eten. Je kunt dus beter gezond en voldoende blijven eten terwijl je beweegt zonder dat snel gewichtsverlies daarbij je doel is.

Bewegen met een slechtere conditie of obesitas

Als je in een minder goede conditie bent kun je de beweging ook spreiden in meerdere korte momenten van beweging van bijvoorbeeld 10 minuten. Juist als je behoorlijk overgewicht hebt of obesitas is het vaak van belang om langzaam op te bouwen naar meer fysieke activiteit.

Heb je medische problemen, zoals bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, diabetes of een hoge bloeddruk overleg dan met de arts welke soort beweging en hoeveel beweging voor jou geschikt is.

Voor meer informatie over beweging raadpleeg de website.