Scroll Top

Kritiek op nieuwe maagballonbehandeling

Zes patiënten die een nieuw soort maagballonbehandeling hebben ondergaan zijn niet tevreden met het resultaat. Zij kregen deze zogeheten Elipse-maagballon geplaatst in de Obesitas Kliniek in Heerlen. Tegenover regionale omroep L1 doen zij anoniem hun verhaal. Het beloofde effect van de maagballon, een verminderd hongergevoel gedurende een periode van een aantal maanden, zou bij een van de patiënten al na vier weken voorbij zijn. Ook noemt een van hen het inslikken van de ballon een traumatische gebeurtenis.

De Elipse-maagballon is een behandeling waarbij geen operatie komt kijken. Een patiënt slikt de ballon in en vervolgens wordt deze door de behandelend arts gevuld met medisch water. De ballon moet ervoor zorgen dat het hongergevoel afneemt. Na zestien weken verlaat de ballon het lichaam via de ontlasting. Dat gebeurt vanzelf.

Jan-Willem Greve, directeur van de Obesitas Kliniek in Heerlen, zegt de kritiek te betreuren. Hij blijft wel voor honderd procent achter de behandeling staan, bericht L1. “Ik heb de cijfers niet paraat van mensen waar de maagballon voor problemen zorgt. Maar het zijn er misschien 10 van de 200 die we behandeld hebben.” De Nederlandse Obesitas Kliniek hoopt in 2020 750 ballonnen te kunnen plaatsen.

Bron: L1
Beeld: Allurion Technologies