Scroll Top

Mannen met overgewicht gezocht voor onderzoek naar bruin vet

Voor een nieuw onderzoek naar bruin vet zoekt het Leids Universitair Medisch Centrum nog mannen met overgewicht die zich willen laten testen. Je moet een BMI van meer dan 30 hebben en in totaal drie dagdelen aanwezig zijn. Voor je volledige deelname ontvang je reiskostenvergoeding en een vergoeding van 150 euro.

Als je interesse hebt, kun je direct contact opnemen met het LUMC via ritmevanbruinvet@lumc.nl of 071 – 529 9133.

 

Hieronder lees je meer informatie over het onderzoek en de eisen die worden gesteld aan deelname.


Achtergrond

Het onderzoek gaat over de activiteit van bruin vet en of dit verschilt over de dag, dus of hier een bepaald ritme in zit. In het menselijk lichaam zijn twee typen vetweefsels aanwezig: bruin vet en wit vet. Wit vet bevindt zich overal in het lichaam. Eten we te veel, dan slaan we deze overtollige energie op als wit vet. Bruin vet is vooral in de nek en langs de grote vaten gelokaliseerd. Dit vetweefsel kan vetten en suikers verbranden.

Bruin vet is dus het gezonde vet in het menselijk lichaam. Bij de verbranding van vetten en suikers door bruin vet komt warmte vrij, het is een soort kacheltje. Door blootstelling aan kou wordt het bruine vet dan ook geactiveerd.

Onderzoek in mensen laat zien dat blootstelling aan kou zorgt voor een hogere stofwisseling, een verminderde vetmassa en een gunstig effect op vetten en suikers in de bloedbaan. Interessant is dat recent onderzoek in muizen laat zien dat activiteit van bruin vet over de dag verschilt. Of dit ook in mensen het geval is, is nog onbekend en dát willen wij onderzoeken. Gedurende dit onderzoek zullen wij gedurende één ochtend en één avond het energieverbruik, de vetstofwisseling en de suikerstofwisseling voor en na blootstelling aan kou onderzoeken.

 

Praktische uitvoering

Er wordt allereerst telefonisch een screening verricht om te kijken of de deelnemer geschikt is voor de studie. Hierna zal, indien hij/zij geschikt is voor deelname, een korte intake in het LUMC met een aantal medische vragen, een beperkt lichamelijk onderzoek en een bloedonderzoek worden uitgevoerd. Wanneer er sprake is van overgewicht, zal ook een suikerbelastingtest worden gedaan om te kijken of hij/zij suikerziekte heeft. Indien geschikt voor deelname, bestaat het onderzoek uit eenmaal een ochtend en eenmaal een avond in het LUMC. Gedurende deze dagdelen zullen wij de deelnemer blootstellen aan kou middels een speciale koelprocedure en verschillende metingen doen, waaronder meting van het energieverbruik, registratie van de huidtemperatuur en bloedonderzoek.

 

Tijdsbestek

Eénmaal een intake in het LUMC (ongeveer 45-160 minuten, afhankelijk van de suikerbelastingtest). Tweemaal een dagdeel van ongeveer 4 uur in het LUMC, eenmaal vanaf 6:30u in de ochtend en eenmaal vanaf 18:30u in de avond. Er zal één dag tussen deze twee studiedagen zitten. Daarnaast vragen wij deelnemers in de week vóór de onderzoeksdagen enkele vragenlijsten bij te houden gericht op het slaap-waakpatroon, de beweging en het dieet.

Er zijn geen risico’s of bijwerkingen verbonden aan de blootstellen aan kou of de metingen gedurende de studiedagen. Deelnemers ontvangen voor volledige deelname aan het onderzoek reiskostenvergoeding en een vergoeding van 150 euro. Belangrijk is wel dat deelnemers niet in een intensief afval- of beweegtraject (>3x/week) mogen zitten tijdens deelname aan het onderzoek.

 

Bron: LUMC

Beeld: LUMC