Scroll Top

RIVM: Effect van afspraken over minder vet, zout en suiker is klein

Het effect van de afspraken die de voedingsindustrie sinds 2014 maakt om de hoeveelheid vet, zout en suiker in producten te verminderen is klein. Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het RIVM zegt hierover het volgende in een rapport:

“In de huidige studie is geschat dat (…) de gemiddelde dagelijkse zoutinname van Nederlanders met bijna 0,5 gram per dag kan dalen (~ een snufje zout) en dat de dagelijkse suikerinname met bijna 4 gram kan dalen (~1 suikerklontje). De afspraken die er na medio 2017 bij zijn gekomen, kunnen leiden tot een extra reductie van 0,05 gram zout per dag en 1,5 gram suiker per dag ten opzichte van de afspraken van de jaren ervoor. De geschatte extra impact hiervan op de dagelijkse inname van 8,7 gram zout en 114 gram suiker is klein. Daarmee blijft de conclusie van kracht die het RIVM in 2018 trok: met de huidige AVP-afspraken worden kleine stappen gezet om de dagelijkse inname van zout en suiker te verlagen. Naast productverbetering blijft het belangrijk een gezondere voedselkeuze te maken om de inname van zout en suiker substantieel te verlagen.”

Lees het hele rapport hier.

Bron: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Geschat effect van lagere zout- en suikergehalten in voedingsmiddelen op de dagelijkse zout- en suikerinname in Nederland, 2019

Beeld: Pexels.com/Suzy Hazelwood