Scroll Top

Arts Erasmus MC laat haar leven zien op tv

De Rotterdamse kinderarts Erica van den Akker (51) van het Erasmus MC speelt vanaf 27 februari met zeven andere artsen een centrale rol in het nieuwe tv-programma Topdokters op RTL4. ,,Kijkers leren ons echt kennen.”

Folkert van der Krol 

Het programma brengt het leven van de medische specialisten in beeld, zowel werk als privé. Het moet laten zien hoe zij omgaan met hun grote verantwoordelijkheid. ,,Vaak worden verhalen verteld vanuit de patiënt, nu staat de dokter centraal”, zegt Van den Akker, die gespecialiseerd is in hormoonziektes bij kinderen. ,,Het is goed dat televisiekijkers de mens achter de artsen te zien krijgen. Al twijfelde ik toen ik de naam ‘Topdokters’ hoorde. Je doet het niet in je eentje, maar je werkt met een heel team.”

De moeilijke afwegingen waar artsen voor staan, worden in beeld gebracht. ,,Wij hebben te maken met dilemma’s. We moeten kiezen tussen bepaalde behandelingen en de voor- en nadelen afwegen. Daarbij maken we fouten. Dan slaap je niet”, zegt Van den Akker. ,,Ook de communicatie is niet altijd makkelijk. Er is geen formule voor een slechtnieuwsgesprek. Nederlanders zijn over het algemeen direct en open en willen eerlijke antwoorden. In andere culturen ligt dat vaak anders.” Speciale aandacht is er ook voor het onderzoek dat in het Erasmus MC wordt verricht naar genetische obesitas. ,,Door een foutje in het dna worden sommige kinderen al op jonge leeftijd heel dik”, legt Van den Akker uit. ,,Wij hopen een belangrijke bijdrage te leveren aan het vinden van een geneesmiddel.”

Van den Akker is een fanatiek schaatsster en wielrenster. ,,Ik heb de eerste vier afleveringen gezien”, zegt Van den Akker. ,,Het is prachtig hoe de makers de verhalen door elkaar heen vlechten. Je leert de mens achter de arts echt kennen.”

Topdokters, vanaf woensdag 27 februari wekelijks op RTL4, 21.30 uur.

Bronnen

https://www.ad.nl/rotterdam/arts-erasmus-mc-laat-haar-leven-zien-op-tv~a3bdbfa5/
afbeelding: © RTL