Scroll Top

Ineke viel 58 kilo af door maagverkleining

1,5 jaar geleden (links) woog Ineke 134 kilo, nu (rechts) weegt ze 76 kilo © Ineke Folmer

Van bakken nasi en drie porties pasta, naar één aardappel en een half stukje vlees: steeds meer mensen kiezen voor een maagverkleining. Een ingrijpende operatie, met een ongelooflijk resultaat. Ineke Folmer (40) onderging de operatie vorig jaar en wacht op een tweede ingreep.

In mei 2017 kreeg Ineke een maagverkleining. “Ik woog toen 134 kilo en daar is nu nog maar 76 van over”, zegt de 58-kilo lichtere vrouw tegen Editie NL. Ineke voelt zich veel energieker dan voor de operatie. “Ik ben fitter en heb veel meer zin om dingen te doen. Ik ben echt gezonder.”

En Ineke is niet de enige die voor zo’n ‘gastric bypass-operatie’ kiest. In vijf jaar tijd is het aantal maagverkleiningen bijna verdubbeld. Van 1600 in 2012 naar 3100 in 2017, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Obesitas Kliniek

‘Een maagje waar anderhalve boterham in kan’

Een gastric bypass-operatie gaat verder dan een ‘simpele’ maagband, en verandert het hele spijsverteringssysteem. “We maken een klein maagje waar anderhalve boterham in kan. Ook maken we een nieuwe afvoer naar de darmen”, zegt chirurg Dingeman Swank tegen Editie NL.

Na de operatie wordt de patiënt nog vijf jaar lang begeleid. “De meeste tijd zit in het aanleren van nieuwe gewoonten. Het eetpatroon moet helemaal aangepast worden”, zegt Swank.

Geen pasta en rijst

Die verandering merkte Ineke ook: “Je moet zes keer per dag eten, maar de porties zijn heel klein. ’s Avonds eet ik één aardappel en een half stukje vlees. Pasta valt niet goed en ook rijst moet ik laten staan.”

Als ze teveel eet, krijgt ze snel buikpijn. “Echt lekker uit eten kan daardoor niet meer. Wat ik vooral jammer vind is dat ik niet meer naar de Chinees kan, terwijl ik dat zo lekker vond. Dat is echt wel frustrerend.”

‘Iedereen wordt ongezonder’

Ondanks de sterke toename van mensen die een maagverkleining laten doen, blijft obesitas een groeiend probleem. “In Nederland opereren we niet eens 5 procent van de patiënten die we zouden moeten opereren”, zegt chirurg Swank. “Iedereen wordt ongezonder, en dat is een zorgwekkende trend.”

Ineke is blij dat zij tussen de mensen zit die de ingreep wel ondergingen. “Mensen die me een tijdje niet hebben gezien herkennen me niet meer. Ik vind het heerlijk dat ik weer lekker met mijn zoontje kan spelen. Ik heb er dingen voor moeten inleveren, maar dat was het helemaal waard.”

Bron – RTLnieuws