Scroll Top

Mensen onderschatten de gevolgen van een maagverkleining

Er worden steeds meer maagverkleiningsoperaties uitgevoerd in ziekenhuis MCL in Leeuwarden. Dit jaar worden in totaal ongeveer negenhonderdvijftig van deze operaties uitgevoerd en dat zijn honderd meer dan vorig jaar. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren verder zal stijgen.

 

 

“Obesitas blijft een probleem in Nederland, over de hele wereld zelfs”, vertelt chirurg Marloes Emous. Zaterdag was er in het MCL een patiëntensymposium over obesitas. Er werd onder andere gesproken door mensen die een maagverkleiningsoperatie hebben ondergaan. Ze vertelden hoe de operatie je leven verandert en op welke manier.

Lastiger dan gedacht

Een maagverkleiningsoperatie is vaak lastiger dan gedacht. Dat vertelt Nienke Cnossen. Zelf is ze ook geopereerd. De operatie heeft haar geholpen om honderd kilo af te vallen, maar op gewicht blijven is lastiger. “Wat mensen onderschatten is dat je je hele levensstijl moet omgooien. Je kunt niet meer hetzelfde eetpatroon hebben als daarvoor.”

Volgens Cnossen kiezen veel mensen voor de operatie waarmee ze het meeste gewicht verliezen: “Maar dan vergeten ze dat je zelf een sterke eigen inbreng hebt. Die operatie is een trucje.” In tachtig procent van de gevallen gaat het goed, maar ook een deel van de geopereerden valt terug in de oude gewoontes. “Dan vallen ze niet genoeg af naar wat ze gehoopt hadden. Dat geeft een mentale tik.”

onderschatting-overgewicht

Dat er vaak te makkelijk over zo’n operatie wordt gedacht, constateert ook chirurg Marloes Emous. “Met name door de buitenwereld. Dat mensen hier binnenstappen en dan ‘hup’ geholpen zijn. Dan gaan ze voorbij aan het feit dat het juist voor onze patiënten een grote stap is om hier te komen. Ze voelen het als falen dat het zelf niet gelukt is goed af te vallen.”

Het is belangrijk dat mensen die de operatie hebben ondergaan ook daarna goed begeleid worden. “Je moet je hele leven omgooien. Dat is best een grote stap. Blijf je hangen in je oude gewoontes dan krijg je sneller last van je maag, ook van bijvoorbeeld diarree.”

Positief over toekomst

Het aantal operaties stijgt, maar toch is Marloes Emous positief over de toekomst. “Je ziet dat de groei van obesitas afneemt. Vooral ook onder kinderen en dat is toch de toekomst. Als je al te dik bent dan is het lastig in de hand te houden. Je moet het zien te voorkomen. Ouders en de scholen spelen daar een belangrijke rol in. Vroeger was daar minder aandacht voor en vooral minder over bekend ook.”

 

Bron: Omrop Fryslân