Wereld Obesitas Dag voor bewustwording

Vrijdag 4 maart is het Wereld Obesitas Dag en samen willen wij hier bewustwording voor creëren. Obesitas is een door de WHO erkende chronische en terugkerende ziekte. Helaas wordt het niet als dusdanig erkend door onze omgeving als ook niet door een groot deel van onze zorgverleners.

Het grote stigma ‘eigen schuld, dikke bult’ of simpelweg ‘minder eten en meer bewegen’ heeft grote negatieve consequenties. Het stigma zorgt ervoor dat mensen die eronder te lijden hebben buitengesloten en gediscrimineerd worden. Het wordt ze zelfs kwalijk genomen als zij zich goed in hun lichaam willen voelen. Wat uiteindelijk de ontwikkeling tot effectieve behandelingen verhindert.
Het is wetenschappelijk bewezen dat obesitas meerdere onderliggende oorzaken kan hebben en dat gewichtsverlies op lange termijn ontzettend moeilijk is. Er bestaat in Nederland tot op heden geen erkende vertegenwoordiging en daardoor ook geen adequate belangenbehartiging. Hier willen wij ons voor inzetten als de nieuwe ‘Nederlandse Vereniging voor Overgewicht en Obesitas’, de NVOO!

Op Wereld Obesitas Dag vertellen twee patiënten over hun ervaringen in deze korte video: